Analiză

Doar Varsovia are o forta de munca mai ieftina decat Bucurestii

Doar Varsovia are o forta de munca mai ieftina decat Bucurestii

Numarul de companii multinationale care si-au exprimat intentia de a se stabili in orasele indicate in urmatorii cinci ani

12.10.2006, 20:22 12

Intrarea Bucurestiului in topul celor mai atractive orase ca mediu de afaceri reprezinta un semn de incredere dat de investitorii europeni. Ei au o parere foarte buna despre Capitala in ceea ce priveste costurile scazute legate de forta de munca, nivelul de pregatire al angajatilor si evolutia pietei imobiliare de birouri. In acelasi timp ei au atras atentia asupra unor capitole unde suntem mai putin pregatiti, ca accesul pe piata locala si sistemul de transport, intern si international, conform unui studiu efectuat de Cushman & Wakefield.
Cushman & Wakefield, companie imobiliara internationala, efectueaza acest studiu, European Cities Monitor, in fiecare an, incepand din 1990. Studiul se bazeaza pe raspunsurile oferite de reprezentanti ai peste 507 companii internationale din noua state europene, alese in mod reprezentativ pentru a acoperi sectoarele de retail, industrial si al serviciilor. Pana acum studiul avea in vedere numai 25 de orase europene, incepand cu acest an lista fiind extinsa la 33. Cushman & Wakefield are peste 11.500 de angajati la nivel global, avand 200 de reprezentante in aproape 60 de tari. Anul trecut compania imobiliara a obtinut venituri de peste 1,2 miliarde de dolari, efectuand aproximativ 19.000 de tranzactii pe piata de profil care au totalizat peste 430 de milioane de metri patrati.
In clasamentul oraselor facut dupa intensitatea procesului de modernizare, Bucurestiul ocupa locul 12, inaintea unor nume sonore ca Munich, Manchester, Roma, Atena sau Viena, fiind numit de 5% din cei intervievati ca orasul european care depune cele mai multe eforturi pentru a-si imbunatati conditiile oferite populatiei locale dar si mediului de afaceri si potentialilor investitori straini. Topul este dominat de Spania, pe primele locuri fiind pozitionate Barcelona, respectiv Madrid. In continuare sunt mentionate Praga, Berlin, Budapesta si Varsovia.
Pentru companiile straine cel mai important factor de influentare a dezvoltarii afacerilor proprii este reprezentat, in ordine, de cresterea economica a Chinei, performanta economiilor europene care au adoptat moneda unica si extinderea Uniunii Europene. 9% din cei intervievati au declarat ca au deja macar o reprezentanta in Bucuresti, clasand Capitala pe pozitia a 25-a, in fata unor orase ca Atena, Helsinki, Oslo.
Intrebati care sunt orasele in care ar dori sa se extinda in urmatorii cinci ani, 30 de reprezentanti ai multinationalelor europene au declarat ca Bucurestiul se afla in vizorul lor. Comparativ, Sofia a fost mentionata de doar 8 companii, in timp ce Budapesta de 34.
Atractia multinationalelor pentru Capitala poate fi explicata si prin gradul bun de calificare al fortei de munca, unde Bucurestiul ocupa pozitia 19, cu sase locuri mai mult decat Budapesta, cu doua mai mult decat Geneva si cu 11 mai mult decat capitala Italiei.
Un factor foarte important in decizia de extindere a unei companii este reprezentat si de nivelul cheltuielilor cu forta de munca, unde capitala Romaniei ocupa locul doi, angajatii bucuresteni fiind depasiti la acest capitol doar de cei din Varsovia. Amestecul unei forte de munca cu o pregatire profesionala recunoscuta la nivel european cu pretentii salariale mici este completat si de dina-mica de pe piata imobiliara a birourilor.
Conform raspunsurilor oferite de reprezentantii companiilor, raportul valoare/pret al chiriilor oferite pentru spatiile de birouri din Capitala, Bucurestiul ocupa locul 2, la egalitate cu Lisabona, fiind devansat doar de Varsovia si lasand in urma orase ca Praga, Barcelona, Budapesta sau Paris. Conform datelor furnizate de CB Richard Ellis, o alta companie imobiliara de talie mondiala, Capitala dispune de un stoc de peste 1.000.000 de metri patrati in imobile de birouri, din care aproximativ o treime de clasa A, oferind conditii la standarde occidentale. Dinamica deosebita a pietei birourilor din Bucuresti a fost observata si de straini, studiul celor de la Cushman & Wakefield indicand ca in ceea ce priveste parerea investitorilor despre oferta de birouri din orasele europene, capitala noastra se claseaza pe locul 9, la egalitate cu Lisabona, surclasand Budapesta cu 4 locuri, Bruxellesul cu doua pozitii si Praga cu sapte locuri. Considerat cel mai bun oras pentru a-ti deschide o afacere sau doar pentru a te extinde, capitala Marii Britanii, Londra, domina acest capitol, fiind urmata de Berlin, Madrid, Barcelona si Paris.
Capitala a lasat insa o parere destul de proasta in ceea ce priveste nivelul de calitate a vietii asigurat angajatilor, unde ocupa locul 30 impreuna cu Lisabona, dintr-un total de 33 de orase precizate. Singurele doua orase in care companiile europene considera ca angajatii sunt tratati mai prost decat in Bucuresti sau decat in capitala Portugaliei sunt Oslo si Atena. Vecinii nostri din Europa Centrala sunt perceputi mai bine in ceea ce priveste conditiile asigurate fortei de munca, Varsovia ocupand pozitia a 23-a, la egalitate cu Praga iar Budapesta clasandu-se pe locul 28, observandu-se oricum o clasare mai slaba a acestei regiuni in acest domeniu.
Desi a reusit pentru prima data sa intre in acest top, Bucurestiul nu este suficient de cunoscut la nivel international. Sau cel putin asa sustin cei care au participat la acest studiu. In ceea ce priveste gradul de cunoastere a orasului si a mediului de afaceri local, sau altfel spus notorietatea unui oras drept centru de afaceri, Bucurestiul ocupa ultimul loc, doar 15% dintre ei intervievati raspunzand ca stiu cate ceva despre capitala Romaniei. Clasarea atat de slaba poate fi explicata prin raspunsurile acelorasi persoane. Intrebate care sunt orasele care pun la dispozitie cea mai buna retea de transport extern, ele au plasat Bucurestiul pe locul 30, doua locuri mai jos decat Budapesta sau Helsinki, trei pozitii mai jos decat Moscova si sapte locuri sub Varsovia. Situatia nu este mai buna nici cand este vorba despre sistemul de transport intern, unde Capitala ocupa locul 32, adica penultimul loc, fiind cotata mai bine doar fata de Atena. Primul loc, ca si in cazul calitatii sistemului de transport extern, este ocupat de Londra.
Un aspect interesant reliefat de acest studiu este ca investitorii straini au o perceptie buna despre climatul mediului de afaceri local asigurat de guvernul local. Bucurestiul ocupa, in ciuda recunoscutelor probleme cu birocratia si darea de mita, locul 7. Cei mai importanti factori care stau la baza deciziei de extindere a operatiunilor intr-o alta regiune sunt, conform acestui studiu, usurinta de a intra pe piata, pregatirea fortei de munca si sistemul de transport.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO