Analiză

Pana la aderare - rabdare si tutun; pe care nu-l mai cultiva europenii

26.04.2004, 00:00 14



Cultivatorii de tutun, dar si industria de tigarete se afla la nivel european sub tirul sustinatorilor legislatiei antifumat iar acesta poate fi un un argument pentru revitalizarea fermierilor autohtoni care cultiva tutun.



O decizie in privinta eliminarii subventiei pentru cultivatorii de tutun din Europa a fost luata, deja, de Parlamentul European iar o hotarare similara este asteptata in aceste zile si din partea Comisiei Europene. Cultivatorii de tutun ar urma sa primeasca circa 7.000 de euro/ an timp de trei ani pentru fiecare hectar de pamant cultivat cu tutun.



Deja, exista semnale clare ca investitorii italieni din industria de profil (care detin circa o treime din productia europeana de tutun) se reorienteaza catre statele din estul Europei inclusiv catre Romania unde pretul unui hectar de pamant oscileaza intre 60 de euro si 300-400 de euro fata de 15.000 de euro pe hectar, pretul mediu din statele UE.



Astfel, cu banii obtinuti de la UE - circa 21.000 de euro - ei vin in Romania unde achizitioneaza pamant pe care urmeaza sa cultive tutun. Unul dintre cumparatorii Societatii Nationale "Tutunul Romanesc" (SNTR) SA, Consorzio Tabachicoltori Di SanGiustina (CTS) cultiva, de mai multi ani, tutun pe o suprafata de circa 400 de hectare in judetul Arad.



Productia Romaniei de tutun a scazut de la an la an, ajungand anul trecut la circa 6.000 de hectare iar cultivatorii de tutun continua sa fie prizonieri captivi ai SNTR, singura societate careia ii puteau vinde tutun. In ultimul timp, insa, au aparut pe piata si alti cumparatori de tutun si chiar dintre cei mari la nivel mondial: Dimon International numarul doi in lume care a achizitionat anul trecut tutun romanesc in valoare de 1 milion de dolari.



Multinationalele de tigarete prezente pe piata romaneasca continua sa importe cantitati masive de tutun (importurile de tutun si tigarete ale Romaniei au fost anul trecut de peste 25.000 de tone) si din regiunile unde acesta este puternic subventionat, iar semnalul dat de UE in privinta eliminarii subventiilor la cultura acestei plante poate fi un semn bun pentru revitalizarea productiei interne. Aceasta cu atat mai mult cu cat, in negocierile cu UE privind cotele de productie pentru perioada de dupa aderare, Romania cere o cota de 20.000 de tone de tutun anual.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO