Analiză

Singura miza care conteaza

10.11.2003, 00:00 23



Din punctul de vedere al relatiilor dintre Romania, Statele Unite si Uniunea Europeana din pacate, exista un precedent istoric reprezentat de o dorinta a Uniunii Sovietice de specializare a tarilor comuniste in anul 1964. Este vorba de ceea ce in istorie a ramas ca fiind planul Valev de la numele unui profesor universitar rus care rezervase pentru fiecare tara din est un rol economic precis. Conform planului Valev, Romania urma sa devina o tara agricola alaturi de Bulgaria si de vestul Uniunii Sovietice, actuala Ucraina. Multora dintre noi planurile actuale ale Uniunii Europene le-ar putea aduce aminte de acest plan Valev si din punctul meu de vedere aceasta este cheia in care am citi declaratiile recente ale american Joseph Bogosian . Din pacate, la nivelul Executivului romanesc, gasim o distinctie clara intre politica externa, care joaca pe cartea americana si politica interna, unde la nivel economic negocierile cu Uniunea Europeana au facut ( sau sunt pe cale sa faca) concesii foarte mari. Mai simplu spus, ministrul de externe Mircea Geoana pare decis sa joace cartea americana, in timp ce primul ministru Adrian Nastase se simte mai bine printre liderii europeni, precum Silvio Berlusconi.



Exista riscul ca impartita intre aceste doua directii deocamdata opuse, Romania sa cada la mijloc. In opinia mea, singura solutie viabila pe termen mediu si lung este acceptarea tutelei de securitate NATO, dar in acelasi timp, negocierea la sange a tuturor dosarelor cu Uniunea Europeana.



Ma tem ca dupa data admiterii noastre in UE, fermierii romani sa nu fie afectati in interesele lor de natura economica, aceasta in timp ce nici industria nu va da semne de revigorare.



In mod clar, Uniunea Europeana nu are un interes deosebit in dezvoltarea agriculturii romanesti dar din pacate, tocmai aceasta dezvoltare agricola reprezinta pentru noi miza unei sperante de viitor.



Domnul Bogosian este un economist american ce are o puternica acoperire politica si din aceasta perspectiva subiectiva dansul nu este foarte interesat intr-o stabilizare ferma a relatiilor dintre Romania si Uniunea Europeana. Regimul taxelor vamale despre care vorbea domnia sa este contrar regulilor din interiorul Uniunii Europene. In acelasi timp, sunt obligat sa remarc faptul ca unele dintre consideratiile domniei sale sunt reale in privinta intentiilor foarte pragmatice pe care Uniunea Europeana le poate avea fata de unele tari din est, precum Romania. Din acest punct de vedere sunt tentat sa interpretez declaratiile domnului Bogosian ca fiind un avertismet: in lipsa unor negocieri foarte dure cu viitorii nostri parteneri europeni, exista riscul ca Romania sa devina mai curand o piata de desfacere pentru produse occidentale, inclusiv produse de natura agricola sau alimentare.



Exista riscul de a aduce agricultura in stadiul in care este si industria noastra, aceea de a exporta materii prime si de a importa produse finite. Nu cred ca ar fi corect si nici benefic pentru tara daca noi am exporta cereale si am importa faina.



Eu cred ca aprecierile europene de gen "Romania, cal troian al Statelor Unite" reprezinta mai curand o forma de presiune din partea partenerilor europeni occidentali. Romania este o tara europeana si mai devreme sau mai tarziu aceasta apartenenta va fi validata de toate tarile occidentale. Totul este ca in acel moment sa nu fim deja o simpla piata de desfacere, ci sa avem curajul si demnitatea de a negocia, cu orice concesie care ni s-ar cere, atat in dosarul agricol cat si in dosarul industrial sau de servicii.



Exista o vorba care spune:" Toata lumea va vrea binele. Nu vi-l lasati luat". Uneori am senzatia ca noi suntem in aceasta situatie. Europa cu siguranta ne vrea binele, dar sunt anumite domenii in care noi nu trebuie sa ni-l lasam luat. Din contra, avem datoria de a ne bate pentru mai binele nostru viitor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24