Analiză

Top 50 de fabrici din industria alimentară şi a băuturilor. Fabrici de bere, de sucuri şi de ulei domină la vârf. Un singur producător de carne sare de 1 miliard de lei şi intră în top 10

În timp ce ţări cu o popu­laţie similară României, de 19 milioane de locuitori, vorbesc de fabrici alimentare de 1 miliard de euro, pentru cele mai multe fa­brici româneşti este încă departe şi 1 miliard de lei.

În timp ce ţări cu o popu­laţie similară României, de 19 milioane de locuitori, vorbesc de fabrici alimentare de 1 miliard de euro, pentru cele mai multe fa­brici româneşti este încă departe şi 1 miliard de lei.

Autor: Florentina Niţu

03.12.2021, 00:08 5722

În topul celor mai mari 50 de pro­du­cători din industria alimentară şi a bău­turilor, care realizează peste 50% din veniturile industriei de pro­fil, estimată la circa 60 miliarde de lei, pe primele poziţii se află fabrici de bere, de sucuri şi de ulei, potrivit unei analize făcute de ZF pe baza datelor de la Registrul Comerţului. Însă, în cazul producătorilor de ulei mare parte din business este generată de componenta agricolă şi anume de culti­varea şi comerţul cerealelor.

Pe primul loc în top se află producătorul de băuturi răcoritoare Coca-Cola HBC România, cu venituri de 2,4 miliarde de lei. Pe următoarele poziţii se situează compa­ni­ile Ursus Breweries (fabricarea berii) şi Bunge România (fabricarea uleiurilor), ambele cu venituri de circa 2 miliarde de lei.

În top 10 există un singur producător de carne, Smithfield România, de altfel şi sin­gu­ra companie de profil care a depăşit un mi­liard de lei. Astfel, în timp ce ţări cu o popu­laţie similară României, de 19 milioane de lo­cu­itori, vorbesc de fabrici alimentare de 1 mi­liard de euro, pentru cele mai multe fa­brici ro­mâ­neşti este încă departe şi 1 miliard de lei.

„Eu consider că trebuie dezvoltate pie­ţele locale, pentru că în ţările dezvoltate au o pondere importantă producătorii locali, iar, bine­înţeles, marile corporaţii deţin supre­maţia. În alte ţări au crescut ambele modele da­torită experienţei şi accesului la finanţare, ceea ce nouă ne lipseşte“, spune Cosmin Maglas, CEO şi fondator al firmei de consultanţă Atragem Finanţare. El este specialist în domeniul agroalimentar.

Dacă ne uităm pe harta alimentară, ob­servăm că în zece judeţe din ţară există o sin­gu­ră fabrică de procesare a laptelui sau nu exis­tă deloc, în cazul judeţelor Caraş-Seve­rin, Dolj şi Olt, conform datelor de la Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). De asemenea, în judeţele Ialomiţa şi Sălaj există, în fiecare, o singură fabrică de carne.

Cosmin Maglas explică că producătorii locali nu se pot dezvolta fără investiţii şi fără mangement strategic, precizând că firmele româneşti cresc până la nivelul la care băncile le susţin, în timp ce firmele străine au acces la finanţare externă şi primesc bani de la grupul mamă, având zeci de ani de experienţă în spate. În România, însă, capitalismul este încă tânăr, iar după 32 de ani nu se poate lăuda cu businessuri la a treia generaţie.

„Spre exemplu, European Drinks, pro­du­cătorul Frutti Fresh din Oradea, a ajuns la nivel maxim la un moment dat, iar apoi a început scăderea. Pe când Coca-Cola s-a sus­ţinut din resursele de zeci de ani, chiar şi într-o perioadă dificilă. Nouă ne lipseşte pre­dictibilitatea. În plus, ei au directori finan­ciari şi directori de strategie, angajaţii foarte buni, care sunt şi foarte scumpi, iar noi avem încă salarii mici“, a menţionat Maglas.

Consultantul mai spune şi că este nevoie de viziune pentru ca businessurile să crească.

„Avem exemple de businessuri locale, cum este Panemar din judeţul Cluj sau Ma­cromex, care s-au dezvoltat pe spatele unei viziuni clare, deşi au concurat cu alţi pro­ducători mai bogaţi şi mai puternici“, a completat el.

Analiza a luat în calcul doar companiile din codul CAEN industrie alimentară şi a băuturilor. Vedeţi şi cum arată harta alimentară pe judeţe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro