Auto

Cum a ajuns Dacia la o cadenţă de aproape 1.400 autovehicule pe zi

Dacia începe anul cu o maşină produsă în fiecare minut

Autor: Bogdan Alecu

05.01.2011, 23:50 60

Cadenţa de producţie a uzinei Dacia în ianuarie se va menţine lao medie de 1.376 de autovehicule pe zi, la fel ca în ultimultrimestru al anului trecut, în condiţiile în care numărul deSUV-uri Duster produse pe oră a crescut de la 25 la 35 de maşini,potrivit declaraţiilor lui Ion Iordache, viceliderul sindical de laAutomobile Dacia.

"În luna decembrie la uzină s-a lucrat până pe data de 24,inclusiv toate sâmbetele, după care angajaţii au fost în concediupână pe data de 5 ianuarie, potrivit contractului colectiv demuncă, iar acum am început cu aceeaşi cadenţă ca şi anul trecut", aspus Iordache. Astfel, producţia Dacia din ianuarie ar putea atingeun nivel de peste 27.000 de autovehicule, în creştere cu cel puţin10% faţă de perioada similară a anului trecut. Dacia a produs anultrecut maşini în valoare totală de peste 3 miliarde de euro,potrivit estimărilor ZF, faţă de 2,1 mld. euro în 2009, creştereavenind pe fondul majorării producţiei, dar şi creşterea preţuluimediu la peste 10.000 de euro, pe fondul lansării SUV-ului Duster,care are un preţ mediu aproape dublu faţă de un Logan.

Cota de piaţă la nivel european a Dacia a ajuns în lunanoiembrie la 2,2%, potrivit statisticilor AsociaţieiConstructorilor Europeni de Automobile (ACEA). Astfel, Dacia aînregistrat o creştere de aproape 50% a cotei de piaţă din ianuarieşi până la finele lunii trecute. Cu o cotă de piaţă de 2,2% lunatrecută, Dacia a ajuns la un nivel similar cu cel al unor mărciprecum Seat, marca sport a grupului Volkswagen, a depăşitChevrolet, care luna trecută a ajuns la 1,4% cotă şi se apropie deHyundai, care deţinea în noiembrie 2,7% din piaţa europeană şireprezintă unul din competitorii Dacia pe anumite segmente.

Cea mai importantă piaţă pentru Dacia în 2010 a fost ceafranceză, unde înmatriculările mărcii autohtone au înregistrat unavans de peste 65% în 2010, potrivit statisticilor ComitetuluiConstructorilor Francezi de Automobile, la puţin peste 110.000 deautovehicule, în valoare totală de peste 1 mld. de euro, potrivitcalculelor ZF. În Franţa constructorul autohton a vândut anultrecut de peste două ori mai multe maşini decât în România.

Calendarul evenimentelor Dacia anul trecut

2 MARTIE - În cadrul Salonului Auto de laGeneva din 2010 Dacia a prezentat SUV-ul Duster, primul model deteren al constructorului de la Mioveni, proiectat în proporţie de50% de ingineri romani.

1 SEPTEMBRIE - La 20 km de Piteşti, peautostrada A1, Renault a inaugurat un centru de piese de schimb de65.000 mp în urma unei investiţii de 40 mil. euro.

15 SEPTEMBRIE - Inaugurarea Centrului deCercetare şi Testare Renault Technologie Roumanie de la Titu undevor fi proiectate şi testate atat viitoare modele Dacia, cat şiRenault.

1 OCTOMBRIE - Cadenţa de producţie a Dustercreşte la 25 de maşini pe oră, SUV-ul ajungand la mai bine de otreime din producţia lunară a uzinei Dacia.

1 NOIEMBRIE - Toate modelele Dacia destinatepieţei europene trec la standardele Euro 5, cel de 1,4 litri fiindeliminat din gamă, înlocuit de unul de 1,2 litri.

27 DECEMBRIE - Automobile Dacia va investipeste 15 mil. euro pentru fabricarea unui nou bloc motor destinatunei noi familii de motoare.

31 DECEMBRIE - Înmatriculările Dacia pe piaţafranceză au înregistrat un avans de peste 65% în 2010, la puţinpeste 110.000 de autovehicule, în valoare totală de peste 1 miliardde euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO