Auto

EXCLUSIV ZF. Topul celor mai mari tranzacţii din România anul trecut: În 2022, an marcat de inflaţie record şi de bani mai scumpi, s-au semnat peste 220 de tranzacţii cu o valoare totală de 4-5 mld. euro

EXCLUSIV ZF. Topul celor mai mari tranzacţii din...

Autor: Cristina Roşca

12.01.2023, 00:08 1894

În volum, ca număr de acorduri, piaţa a mers bine, dar ca valoare se remarcă o scădere faţă de anii anteriori Nouă tranzacţii sunt evaluate la peste 100 mil. euro, conform datelor ZF.

În 2022, pe piaţa din România s-au semnat peste 220 de tranzacţii cu o valoare totală de 4-5 mld. euro, conform datelor şi calculelor ZF. În analiză au fost incluse doar tranzacţiile cu o valoare oficială declarată de peste 0,5 mil. euro, alături de cele cu o valoare estimată de ZF peste acest prag. Altfel, în realitate, numărul acordurilor ar fi şi mai mare.

În 2022, în pofida inflaţiei record şi a banilor mai scumpi, în volum, piaţa locală de M&A a mers bine, comparabil cu anii anteriori. Totuşi, în valoare se observă o serie de schimbări şi chiar unele evaluări mai temperate.

„Pentru piaţa românească de M&A, anul 2022 a fost unul bun, cu un număr mare de tranzacţii semnate. Din punctul de vedere al acordurilor mari, peste 100 de milioane de euro, piaţa locală a generat în ultimii ani, în medie, 10-14 astfel de deal-uri pe an. O bună parte dintre acestea reprezintă componenta locală dintr-o tranzacţie regională, iar prin diferenţă, 3-4 companii pur autohtone sunt anual subiectul unor tranzacţii în acest interval de evaluare. Am exclus din această analiză tranzacţiile din sectorul imobiliar“, spune Dragoş Atanasiu, director corporate-finance, M&A în cadrul departamentului de tranzacţii al PwC România.

În topul celor mai mari tranzacţii din 2022, doar nouă au o valoare de peste 100 mil. euro, conform estimărilor ZF, acolo unde valoarea nu a fost făcută publică. Sunt incluse aici şi tranzacţiile imobiliare, dar şi cele de pe bursă. Fără ele, sunt doar patru, dintre care una reprezintă trecerea Regina Maria de pe un fond al Mid Europa Partners pe altul.

Primele trei cele mai mari tranzacţii de anul trecut au fost achiziţia de către Romgaz a pachetului americanilor de la Exxon în Marea Neagră, preluarea Ford Craiova de către turcii de la Ford Otosan şi vânzarea portofoliului de birouri din România al CA Immo către Pavăl Holding.

În continuare, sectorul imobiliar a mers bine în 2022, la fel ca energia verde, IT-ul şi producţia.

„În ceea ce priveşte perspectivele pieţei de fuziuni şi achiziţii, este de aşteptat să vedem un impact gradual asupra evaluărilor, dată fiind schimbarea perspectivelor de creştere comercială şi de finanţare a proiectelor de investiţii. În consecinţă, am putea aştepta o mai mare prudenţă a investitorilor, mai probabil începând cu al doilea semestru din 2023“, adaugă executivul PwC.

Sunt însă voci care spun că în anumite domenii prudenţa s-a putut vedea deja din a doua jumătate din 2022.

„Piaţa de M&A contiuă să fie activă, însă devine mai selectivă. Impactul ultimelor evenimente geopolitice şi economice începe să fie resimţit, dar pe zona de energie regenerabilă şi pe zona de tehnologie rămâne în continuare interes, aceste domenii fiind mai puţin afectate de recentele evenimente“, spunea recent Florin Vasilică, fondator al NewBridge Capital, companie de consultanţă care activează în piaţa de fuziuni şi achiziţii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO