Autostrazi

Briefigul zilei de 31 octombrie 2023

Briefigul zilei de 31 octombrie 2023
01.11.2023, 00:06 160

» Guvernul a aprobat ordonanţa privind salariul de bază minim în construcţii, agricultură şi industria alimentară

Actul normativ aprobat de guvern stabileşte noile valori ale salariului minim în construcţii, agricultură şi industria alimentară, care se vor aplica începând cu veniturile aferente lunii noiembrie. În sectorul construcţiilor, salariul minim brut va fi de 4.582 de lei, iar în domeniul agricol şi în industria alimentară salariul minim brut va fi 3.436 de lei. În prezent, salariul minim brut în construcţii este de 4.000 de lei, iar în sectorul agricol şi industria alimentară este de 3.000 de lei. De majorarea salariului minim brut în domeniul construcţiilor vor beneficia 423.110 salariaţi, iar în sectorul agricol şi industria alimentară 168.000 de salariaţi.

 

» Plăţile cash vor fi plafonate din noiembrie

De la 1 noiembrie intră în vigoare noul set de măsuri fiscale, după ce a fost promulgat de preşedintele Iohannis joi seara şi publicat în Monitorul Oficial vineri. Astfel, din luna noiembrie, se plafonează plăţile în numerar între persoanele fizice şi se reduc plafoanele zilnice pentru firme la 1.000 de lei pe client şi cel mult 5.000 de lei în total operaţiuni cu numerar către firme şi populaţie.

 

» Banca Mondială avertizează: Preţul petrolului ar putea urca la peste 150 de dolari pe baril

Preţul petrolului ar putea urca la peste 150 de dolari pe baril dacă se intensifică conflictul din Orientul Mijlociu, a avertizat luni Banca Mondială, riscând o repetare a şocului preţurilor petrolului din anii 1970, dacă principalii producători îşi reduc livrările, scrie FT. În raportul trimestrial Commodity Markets Outlook, creditorul multilateral a declarat că un conflict prelungit între Israel şi Hamas ar putea determina creşteri mari ale preţurilor la energie şi alimente.

 

» ONU: Încetarea focului în Gaza este „o chestiune de viaţă şi de moarte pentru milioane de oameni“

Avertismentul a venit de la Phillipe Lazzarini, şeful agenţiei ONU pentru refugiaţii palestinieni, şi a fost făcut după ce depozitele agenţiei au fost jefuite. El a declarat că o nouă prăbuşire a ordinii civile „va face extrem de dificilă, dacă nu chiar imposibilă, continuarea activităţii celei mai mari agenţii ONU din Gaza“, potrivit Sky News.

 

» Nicuşor Dan: Poliţia Locală a amendat proprietarul din parcul IOR cu 35 de milioane de euro

Primarul municipiului Bucureşti, Nicuşor Dan, a anunţat că Poliţia Locală a amendat proprietarul din parcul IOR cu 35 de milioane de euro. Amenda a fost stabilită în baza unui articol care penalizează schimbarea destinaţiei spaţiului verde sau reducerea suprafeţei de spaţiu verde cu o sumă între 1000 şi 2.000 lei pe metrul pătrat, potrivit primarului. „Aici am avut de a face cu o bătaie de joc la adresa cetăţenilor şi a interesului public, care în sfârşit este penalizată de autoritatea publică, care trebuie să apere interesele cetăţeni“, a explicat primarul Nicuşor Dan.

 

» Prima de carieră didactică va fi virată pe carduri speciale care ajung prin Poşta Română

Autorităţile centrale au stabilit aspectele privind „Prima de carieră didactică“. Prima va fi emisă sub forma suportului electronic, potrivit unei informări transmise marţi de Ministerul Educaţiei. Potrivit Ministerului Educaţiei, primele vor veni pe card. După finalizarea distribuirii cardurilor pentru prima didactică, vor fi transmise informaţii suplimentare privind cardurile pentru carieră profesională.

 

» Deficitul de forţă de muncă devine o provocare tot mai mare în creşterea businessului

Cererea de forţă de muncă în ţările din Europa de Est, printre care şi România, va creşte în următorii cinci ani, astfel că atragerea şi retenţia personalului reprezintă puncte fierbinţi pe agenda tuturor executivilor, arată o analiză realizată de Horváth. În România, problemele legate de deficitul de forţa de muncă sunt resimţite din ce în mai puternic de companiile care activează în sectoare de producţie, unde există deja o lipsă de ingineri şi de specialişti în energie.

 

» Românii lucrează mai puţine ore decât polonezii şi cehii, dar mai multe decât ungurii

România are o intensitate a muncii cu 10% mai mică faţă de Polonia, cu 1,2% mai mică decât cea din Cehia, dar cu 4,4% mai mare decât cea a Ungariei, arată analiza „Macroeconomia en detail“, realizată de Alpha Bank. Intensitatea muncii reprezintă numărul mediu al orelor lucrate de o persoană ocupată.  În semestrul 1 din 2023, România a avut a douăsprezecea cea mai mare intensitate a muncii din UE, ce a corespuns cu 113 zile de câte 8 ore din cele 124 de zile lucrătoare ale semestrului.

 

» UNICEF: Peste 420 de copii sunt ucişi sau răniţi în Gaza în fiecare zi

Declaraţia a fost făcută de directorul executiv al organizaţiei, Catherine Russell, în cadrul şedinţei Consiliului de Securitate al ONU. Ea a spus că din cele peste 8.000 de persoane care ar fi fost ucise în Gaza în ultimele trei săptămâni, potrivit unor surse palestiniene, 3.400 sunt copii.

„Acest lucru înseamnă că peste 420 de copii sunt ucişi sau răniţi în Gaza în fiecare zi, un număr care ar trebui să ne zguduie pe fiecare dintre noi până în măduva oaselor“, a declarat Russell, potrivit Sky News.

 

» Ciolacu cere o singură structură de emitere electronică a avizelor în ministere

Premierul Marcel Ciolacu a cerut, marţi, miniştrilor, în şedinţa de Guvern, să prezinte propuneri de reorganizare astfel încât, în fiecare minister, să existe o singură structură de emitere electronică a avizelor şi autorizaţiilor. „Va exista o platformă electronică pe care o vom adapta în funcţie de specificul fiecărui domeniu şi pentru a pune punct contactului direct între funcţionari şi cetăţeni şi mediul de afaceri“, a afirmat prim-ministrul Marcel Ciolacu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO