Energie

CEZ mai are şase turbine şi termină investiţia de 1,1 miliarde de euro din Dobrogea

CEZ mai are şase turbine şi termină investiţia de 1,1 miliarde de euro din Dobrogea

Autor: Roxana Petrescu

12.11.2012, 12:02 2265

Cehii de la CEZ mai au de montat doar 6 turbine eoliene în parcul din comunele dobrogene Fântânele şi Cogealac, deja 234 de "mori de vânt" de o sută de metri înălţime fiind conectate la reţea. Chiar dacă mai este foarte puţin până la finalizarea proiectului, parcul eolian din Dobrogea a devenit cea mai mare investiţie de acest tip din Europa.

"Parcul Fântânele-Cogealac a devenit cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa. În prezent 234 de turbine sunt conectate la reţea cu o capacitate instalată de 585 MW", se arată în raportul financiar aferent primelor trei trimestre din 2012 publicat de grupul ceh.

CEZ a preluat proiectul eolian Fântânele-Cogealac în 2008, iar planurile iniţiale ale companiei prevedeau finalizarea investiţiei în 2010. Decalajul de circa 2 ani de zile a venit mai ales pe fondul unor conflicte cu autorităţile locale. În total parcul va avea în momentul finalizării 240 de turbine eoliene de câte 2,5 MW, aşa că practic puterea instalată a acestei investiţii este comparabilă cu cea a unui reactor nuclear de la Cernavodă. În total, fondurile alocate dezvoltării acestui proiect se ridică la 1,1 miliarde de euro.

Creşteri pe toate fronturile

Avansul înregistrat de investiţia în parcul eolian a fost un factor important pentru rezultatele financiare ale CEZ în România, profitul operaţional (EBITDA) al grupului dublându-se în primele nouă luni ale anului faţă de perioada similară a anului trecut.

Astfel, pe segmentul de producere a energiei şi trading cu electricitate, CEZ a înregistrat un EBITDA (profit înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare) de 1,7 miliarde de coroane cehe (67,6 milioane de euro), potrivit calculelor Mediafax, în creştere cu 141% faţă de primele trei trimestre din 2011. "În primele trei trimestre din 2012, au fost produşi 656 GWh în parcurile eoliene ceea ce aduce o creştere de 45%. Ne aşteptăm pentru întreg anul 2012 la o producţie de 990 GWh", se arată în raportul financiar al CEZ.

Ţinând cont de producţia de energie estimată pentru anul acesta, încasările CEZ s-ar putea ridica doar din acest segment la circa 160 de milioane de euro potrivit calculelor ZF. Aceste calcule iau în considerare preţul energiei de pe bursa OPCOM şi sistemul de sprijin pentru producţia de energie eoliană bazat pe două certificate verzi.

Un alt segment de activitate pe care profiturile operaţionale ale CEZ au crescut simţitor în primele trei trimestre ale anului este cel de distribuţie şi furnizare a energiei electrice, segment care de altfel constituie activitatea de bază a CEZ în România. Astfel, în primele nouă luni ale anului profitul operaţional pe acest segment a ajuns la 2,2 miliarde de coroane cehe (87,5 milioane de euro), potrivit Mediafax, în creştere cu 83% comparativ cu perioada similară a anului trecut, mai ales datorită recuperării unor datorii din partea CFR.

Cu ochii pe noi proiecte

Adunând rezultatele înregistrate pe cele două segmente de activitate, profitul operaţional (EBITDA) al CEZ în România a ajuns la 3,9 mld. coroane (155 mil. euro) în primele nouă luni ale anului, în creştere de la cele 1,9 mld. coroane cehe raportate în perioada similară a anului trecut.

Potrivit celor mai recente informaţii din partea reprezentanţilor locali ai grupului CEZ, compania este în continuare interesată de investiţii în domeniul energiei regenerabile, în acest moment fiind în analiză 70 de proiecte împărţite în trei pieţe: România, Polonia şi Germania. Cehii de la CEZ au intrat pe piaţa locală în 2005 după ce au luat pachetul majoritar de acţiuni din fosta Electrica Oltenia, filiala Electrica cu cel mai mare număr de consumatori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO