(auxiliar)

Rockwool: România va avea până în 2027 la dispozitie 9 miliarde euro pentru renovarea clădirilor, pentru a atinge standardele UE în privinta eficientei energetice şi a protectiei la incendiu

Rockwool: România va avea până în 2027 la dispozitie...

Autor: Roxana Rosu

27.05.2024, 15:32 33

România va avea până în 2027 la dispozitie 9 miliarde euro pentru renovarea clădirilor prin PNRR, bugetul de stat, programele pentru casele individuale şi RePower, inclusiv locuinte, spitale, şcoli  şi grădiniţe, pentru a atinge standardele UE în privinta eficientei energetice şi a protectiei la incendiu, potrivit unor calcule realizat de Rockwool România, producător de vată bazaltică.

Astfel, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), România primeşte 2,2 miliarde de euro pentru renovarea clădirilor prin proiectul ”Valul Renovării” pentru a atinge pragul de eficienţă energetică. Cu o suplimentare din partea statului, bugetul total a ajuns la 2,8 miliarde euro, bani din care urmează să se renoveze circa 1.500 de clădiri rezidenţiale (blocuri de apartamente) şi 2.000 de clădiri publice (non-rezidenţiale).

De asemenea, prin PNRR sunt prevăzute fonduri pentru renovarea spitalelor, şcolilor şi grădiniţelor, dar şi pentru infrastructura nouă de clădiri. 

Aceste lucrări trebuie realizate astfel încât să atingă două obiective, eficientă energetică şi protecţie la incendiu, aşa cum cere şi noua directivă europeană privind eficienţa energetică în clădiri, publicată în Jurnalul Oficial al UE în luna mai.

Având în vedere că anul trecut echipajele pentru situaţii de urgenţă au intervenit pentru lichidarea a 31.204 incendii, în medie 86 pe zi, iar în locuinţe numărul incendiilor creşte de la an la an, reprezentanţii Rockwool atrag atenţia asupra importanţei folosirii materialelor incombustibile în construcţii, dar şi a anvelopării cu acelaşi tip de materiale a clădirilor multietajate, şcolilor, spitalelor şi grădiniţelor.

ROCKWOOL România, parte a ROCKWOOL Group,  a anunţat anul trecut că intenţionează să-şi extindă capacitatea de producţie locală, prin construcţia unei noi linii de producţie a vatei minerale bazaltice, pe teritoriul fabricii din Ariceştii Rahtivani, lângă Ploieşti, judeţul Prahova.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24