Bănci și Asigurări

10 puncte tari ale României în 2011 văzute de Erste Group

10 puncte tari ale României în 2011 văzute de Erste Group

Foto: Silviu Matei

Autor: Voican Razvan

25.12.2011, 15:11 2619

Dar care sunt şi punctele slabe?

Analiştii Erste, mai pozitivi de fel în comentarii decât confraţii de la alte bănci, au găsit la sfârşit de an 10 puncte tari pe care să le treacă în contul României pe 2011, pornind de la revenirea pe creştere economică pozitivă şi până la stabilitatea generală de pe scena politică şi mai ales de la nivel guvernamental.

Nu puteau lipsi de pe poziţiile de top în clasamentul punctelor tari industria, exporturile şi agricultura, care au şi contribuit de fapt cel mai mult la ieşirea din recesiune. Însă tot agricultura care în 2011 a întrecut aşteptările riscă în 2012 să vină cu un efect statistic negativ la nivelul cifrei de creştere economică.

Erste nu uită să menţioneze nici continuarea extinderii reţelelor de mari magazine, această tendinţă indicând că investitorii respectivi au încredere într-o revenire a consumului, chiar dacă până acum semnele sunt timide.

În rest, predomină aspectele macroeconomice care ameliorează cu întârziere percepţia generală din economie şi sentimentul consumatorilor şi al investitorilor. Din păcate, aceste elemente macro pozitive nu au reuşit să diferenţieze România pe piaţa externă de capital, investitorii cerând prime de risc ridicate în concordanţă cu percepţia de risc valabilă la nivelul întregiunii regiuni şi inflamată de tensiunile din Ungaria.

Astfel, chiar dacă România a trecut cu bine o nouă evaluarea din partea FMI şi este în grafic cu ţintele macro, CDS-urile nu scad nicicum sub pragul de 400 de puncte de bază (4%), îngreunând perspectiva finanţării de pe piaţa externă.

10 puncte tari

1. Depăşirea recesiunii
2. Industria şi exporturile
3. Agricultura - care a întrecut toate aşteptările
4. Expansiunea semnificativă a marilor retaileri
5. Acumularea de "masă critică" pentru demararea de proiecte infrastructură
6. Scăderea inflaţiei şi intrarea în banda ţintită de BNR începând din septembrie
7. Încadrarea deficitului bugetar în ţinta stabilită
8. Creşterea gradului de absorbţie a fondurilor structurale de la UE
9. Calificativul investment grade obţinut de la agenţia de rating Fitch
10. Stabilitatea politică

Lista punctelor slabe începe cu investiţiile străine directe, care nu numai că au ocolit în general România în 2011, ba chiar acest domeniu a fost marcat de închiderea unui proiect important în ecuaţia exporturilor - fabrica Nokia de la Jucu.

La capitolul fluxuri de capital, acutizarea crizei din zona euro a făcut ca din toamnă România să înregistreze ieşiri nete de capital, reflectate inclusiv în scăderea rezervelor valutare ale BNR şi în presiunile asupra leului.

Mai departe Erste notează elemente vizibile cu ochiul liber pe parcursul anului, dar şi în rezultatele raportate de multe companii: consumul privat a lenevit în continuare, subminat de lipsa unei perspective de creştere a veniturilor. Ba chiar veniturile disponibile pentru consum şi economisire sunt considerate un punct slab în sine, cu mai multe consecinţe pentru economie şi pentru sistemul bancar în particular, care se vede nevoit să se concentreze pe resursele atrase de pe piaţa internă.

Multe proiecte imobiliare din sectorul rezidenţial au rămas îngheţate, inclusiv în insolvenţă, iar retailul în general a suferit mai departe în ciuda extinderii reţelelor de mari magazine.

La finalul listei nu puteau fi ocolită problema creditelor neperformante, care se leagă cu lentoarea acordării de credite noi. Ponderea creditelor restante şi îndoielnice a sărit anul acesta de 20% din portofoliile băncilor, situaţia fiind printre cele mai delicate la nivelul regiunii. Costurile antrenate de creditele neperformante presează asupra costurilor la creditele noi, care nu s-au ieftinit într-o măsură suficient de mare pentru a încuraja revenirea cererii. Şi de aici un întreg cerc vicios care ţine economia în capcană, privând-o de surse de finanţare.

10 puncte slabe

1. Intrările mici de capital - investiţiile străine directe
2. Consumul privat care nu şi-a revenit
3. Construcţiile - mai ales segmentul rezidenţial
4. Vânzările din retail
5. Postul serviciilor din balanţa de plăţi externe
6. Veniturile populaţiei disponibile pentru consum şi economisire
7. Cursul leu/euro - marcat de numeroase episoade de depreciere a leului
8. Arieratele companiilor de stat
9. Reforma din sectorul sanitar şi reorganizarea teritorială
10. Creditele neperformante şi lentoarea acordării de credite noi

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO