Bănci și Asigurări

ABN AMRO Romania a intrat oficial sub umbrela RBS

10.06.2008, 20:12 811

Filiala de la Bucuresti a ABN AMRO inca asteapta clarificarea liniilor strategice pe care grupul britanic Royal Bank of Scotland (RBS) le va urma pe piata locala. Contactati de ZF, reprezentantii RBS nu au dorit sa ofere detalii.
Fortis, alt membru al consortiului care a preluat anul trecut ABN AMRO, a preferat sa-si deschida o sucursala in Romania in toamna lui 2007.
In conditiile in care afacerile sale au ramas in mare parte concentrate pe zona corporate, iar principalul motor de crestere a pietei bancare a devenit retailul, ABN AMRO Romania a iesit de trei ani din topul primilor zece jucatori de pe piata.
Daca RBS hotaraste sa pastreze businessul, ar fi pentru prima data cand o banca britanica deruleaza operatiuni locale, pana acum bancile din regat nefiind interesate de Romania. Nici macar la privatizarea BCR nu s-a inscris niciun competitor din Marea Britanie.
Inaintea cumpararii ABN AMRO, filiala de la Bucuresti a olandezilor era in plin proces de orientare spre segmentul superior al retailului de masa, promovand in principal creditele ipotecare si cardurile de credit.
De asemenea, din 2008 a reinceput sa deschida unitati, ajungand la 25. Institutia de credit este prezenta pe piata din 1994, in primii zece ani de activitate consolidandu-si o reputatie de banca dedicata clientilor companii. Dinamica pietei de retail a incurajat din 2004 si abordarea acestui segment.
Olandezii au preferat sa se concentreze pe crearea unei forte mobile de vanzari, fara sa extinda semnificativ si reteaua de unitati clasice.
In acelasi timp, ABN Amro tinteste unul dintre primele trei locuri in clasamentul pietei locale de private banking in urmatorii cinci ani, mizand pe o cota de pana la 20% dintr-o piata estimata la 500.000 de clienti in 2012.
In acest sens, banca a lansat servicii elitiste de "Preferred Banking", dedicate clientilor cu venituri de peste 5.000 de euro lunar sau cu disponibilitati lichide de peste 50.000 de euro.
Inca din toamna trecuta, inainte sa se fi clarificat repartizarea ABN Amro Romania catre BRS, banca notificase BNR privind intentia de schimbare a statutului din banca - persoana juridica romana in sucursala si fusese inregistrata ca atare de banca centrala incepand cu 31 decembrie.
Ulterior, termenul a fost amanat pentru 1 noiembrie 2008, in conditiile in care reglementarile europene privind tranzactiile transfrontaliere nu fusesera inca preluate in legislatia nationala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO