Bănci și Asigurări

Acordul cu FMI face loc pentru o intarire usoara a leului

Acordul cu FMI face loc pentru o intarire usoara a leului

Marimea pachetului financiar acordat Romaniei de FMI si UE este in concordanta cu asteptarile pietei si ar trebui sa atenueze ingrijorarile privind nevoile mari de finantare externa, spun analistii Citibank.

29.03.2009, 18:35 19
Leul a primit o gura de oxigen dupa semnarea acordului de finantare externa, cotatiile leu/euro coborand vinerea trecuta pe piata valutara de la Bucuresti la cele mai scazute niveluri inregistrate de la sfarsitul lunii ianuarie. Analistii spun ca inca mai este loc pentru aprecieri, dar modeste.
Previziunile privind evolutia cursului in perioada urmatoare sunt similare, majoritatea analistilor vazand noi scaderi ale euro, insa nu sub nivelul de 4,2 lei. In partea de sus intervalul se inchide la 4,3 lei, unde piata considera ca BNR a pus un plafon prin interventiile indirecte derulate in ultima perioada.
Imbunatatirea perceptiei investitorilor straini asupra Romaniei dupa semnarea acordului de finantare cu Fondul Monetar International, Uniunea Europeana, BERD si Banca Mondiala, peste care s-a suprapus un trend regional pozitiv, au facut ca euro sa coboare in doar doua zile de la aproape 4,3 lei spre 4,23 lei.
BCR, cea mai mare banca de pe piata, considera ca in viitorul apropiat BNR va face tot posibilul pentru a tempera volatilitatea cursului, mai ales dupa ce si FMI a apreciat ca este normal ca o banca centrala sa intervina pentru moderarea fluctuatiilor, inclusiv in contexul importantei pe care o are atingerea tintei de inflatie. BCR crede ca BNR va putea incepe relaxarea politicii monetare pe baza acordului cu FMI, dar de-abia din mai sau iunie, dupa ce vine prima transa din imprumut. Pentru sedinta de maine a Consiliului de Administratie nu anticipeaza decat unele posibile schimbari in metodologia de calcul a rezervelor minime obligatorii prin exceptarea finantarilor pe termen lung si a creditelor subordonate, ceea ce ar putea sustine creditele de investitii ale companiilor si creditele ipotecare ale persoanelor fizice. BCR isi mentine previziunile, anticipand un nivel de 4,30 lei/euro in iunie, respectiv un varf de 4,40 lei/euro in septembrie.
Presedintele Traian Basescu a apreciat, dupa anuntarea acordului de finantare externa, ca leul va avea o perioada mai buna, anticipand ca luna mai va fi cea mai buna pentru leu.
„In cazul Ungariei, aprecierea a durat cinci zile (dupa semnarea acordului de finantare externa in toamna trecuta, n. red.), dupa care a urmat o perioada de stabilizare. Anticipam o scadere a euro spre 4,2 lei, insa asemenea miscari vor fi de scurta durata. Ne asteptam ca leul sa atinga noi minime istorice peste cateva luni", spune Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, senior economist al ING Bank. La inceputul anului BNR a permis o depreciere abrupta a leului, insa a intervenit indirect pe piata cand euro a atins nivelul de 4,35 lei. Previziunile ING indica o crestere a euro pana la un varf de 4,7 lei in toamna. Chidesciuc considera astfel ca 4,2 lei/euro este un nivel bun pentru a cumpara euro.
Vinerea trecuta zlotul polonez si forintul maghiar au pierdut usor teren in fata euro, in timp ce leul si coroana ceheasca s-au intarit, potrivit datelor Bancii Centrale Europene.
„Am vazut inchideri ale pozitiilor scurte impotriva leului, cu impact pozitiv asupra cursului si a dobanzilor oferite de jucatorii straini pentru a imprumuta lei, acestea coborand de la 22% la 15%. Totusi, nu ne asteptam la miscari spectaculoase, euro urmand sa se consolideze probabil in jurul nivelului de 4,25 lei", spun analistii BRD-SocGen, care se asteapta ca saptamana aceasta cotatiile sa ramana intre 4,22 si 4,28 lei/euro.
Potentialul de apreciere a leului este limitat de cererea mare de valuta din partea companiilor pentru plata ratelor la creditele in devize contractate. „De asemenea, ne asteptam ca BNR sa sprijine ajustarea graduala a balantei de plati, impiedicand o eventuala apreciere excesiva a leului", mai spun analistii BRD. 
„Marimea pachetului financiar acordat Romaniei de FMI si UE este in concordanta cu asteptarile pietei si ar trebui sa atenueze ingrijorarile privind nevoile mari de finantare externa", considera Ylkewr Domak, seful departamentului de analiza pentru Europa de Sud-Est in cadrul Citibank.
El vede riscuri de implementare a programului de ajustare fiscala, atat timp cat aceasta ar urma sa aiba loc preponderent pe partea de cheltuieli. Domak estimeaza ca euro va ramane pana la sfarsitul anului in banda 4,20-4,30 lei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO