Bănci și Asigurări

Actiunile BRD au atins pragul de 50.000 de lei

11.01.2005, 00:00 14

Actiunile BRD au atins pentru prima data pragul de 50.000 lei/actiune, pe fondul unei presiuni la cumparare, cursul urcand la inceputul sedintei cu peste 9%.
Dupa atingerea acestui pret, unii investitori au inceput sa-si marcheze profitul, titlurile BRD continuand sedinta pe un trend de scadere. Ultima tranzactie s-a perfectat la pretul de 46.200 lei/actiune, in scadere cu 9% fata de cotatia maxima, dar totusi in crestere cu 1% fata de pretul de la finele sedintei precedente.Capitalizarea bursiera a bancii a ajuns la 1,6 miliarde de euro, la pretul de inchidere de ieri.
Evolutia de ieri a actiunilor BRD s-a inscris practic in trendul puternic ascendent pe care se afla aceste titluri in ultimele luni, situatie care caracterizeaza de altfel piata per ansamblu.  Pe piata se vehiculeaza totusi si ipoteza potrivit careia BRD ar putea derula in viitorul apropiat o majorare de capital cu actiuni gratuite.
Analistii spun ca aceasta crestere puternica a actiunilor BRD din ultimele luni nu poate fi explicata doar de eventuale asteptari ale  investitorilor referitor la obtinerea  unor rezultate foarte bune din partea bancii pe anul trecut. "Asteptarile optimiste in privinta bancilor nu sunt chiar o noutate. Perspectivele lor de a obtine rezultate in crestere nu s-au imbunatatit semnificativ in ultima luna", a comentat Nicolae Pascu, analist in cadrul societatii de brokeraj SSIF Broker.
Actiunile BRD au facut ieri obiectul unor tranzactii de 38,9 miliarde de lei (peste 1 milion de euro). Din acest rulaj, 6,6 miliarde de lei a fost valoarea a doua tranzactii speciale care au implicat titlurile bancii. Ultima din cele doua tranzactii s-a realizat la 47.000 lei/actiune.
Brokerii spun ca in perioada urmatoare, datorita aprecierilor mari din ultima perioada, dintre actiunile cele mai lichide de pe Bursa, titlurile bancilor sunt cele mai "vizate" de o eventuala corectie.



Carpatica vrea rating de la Moody's
Banca Comerciala Carpatica se afla in prezent in discutii cu compania americana de rating Moody's pentru ca banca sa primeasca un calificativ din partea acesteia. Obtinerea unui rating din partea unei societati internationale are ca scop lansarea de catre Carpatica a unei emisiuni de obligatiuni pe piata interna. "Vrem sa primim rating deoarece Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a adoptat o instructiune care prevede ca nu putem lansa o emisiune de obligatiuni decat daca avem rating," a declarat pentru ZF Nicolaie Hoanta, presedintele Carpatica. El a adaugat ca ratingul va putea oferi informatii in plus despre banca si pentru investitorii de la Bursa. Actiunile bancii sunt cotate la Bursa de Valori unde au urcat ieri pana la 5.600 lei/actiune, cu aproape 1% mai mult decat la finalul saptamanii trecute. Capitalizarea bursiera a Carpatica se ridica la 132 milioane de euro. (Vlad Nicolaescu)
catalin.ciocan@zf.ro  ; vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24