Bănci și Asigurări

Actiunile BRD coboara dupa anuntarea rezultatelor

Actiunile BRD coboara dupa anuntarea rezultatelor
14.03.2003, 00:00 13

Actiunile Bancii Romane pentru Dezvoltare au pierdut ieri 3,6% din pretul anterior, dupa ce banca a publicat miercuri rezultatele financiare pe anul 2002. Pretul actiunilor a coborat pe parcursul sedintei de ieri pana la 18.700 lei/actiune, iar ultima tranzactie de pe piata s-a realizat la pretul de 18.800 lei/actiune. Indicele BET al celor mai mari zece companii de la Bursa a pierdut ieri 0,7%, in principal datorita actiunlor BRD.
Profitul net al bancii , exprimat in lei si raportat dupa normele IAS-BNR, a fost anul trecut de 2.249 miliarde  de lei, in crestere cu 15,3% fata de 2001, in timp ce in dolari, calculat la cursul de la sfarsitul anului trecut, profitul net a fost de 67,1 mil. $, in crestere cu 8,5% fata de 61,7 mil. $ in 2001. Investitiile realizate de banca anul trecut au insumat 1.414 miliarde de lei (40 mil. $).
"Actiunile BRD sunt printre cele mai scumpe de la Bursa, in conditiile in care nu este previzibila o crestere spectaculoasa a profitului in urmatorii ani. Pretul de piata este de 12 ori mai mare fata de profitul pe actiune. Pentru investitorii straini insa actiunile BRD pot parea ieftine," a comentat Nicu Pascu, analist la SIVM Broker din Cluj. " Pe semestrul al doilea al anului trecut profitul a scazut chiar in termeni nominali fata de anul anterior," a remarcat Pascu.
Un investitor care a cumparat actiuni BRD acum patru luni inregistreaza la pretul de ieri al actiunilor un castig de 33%, in conditiile in care banca a acordat o actiune gratuita pentru fiecare cinci actiuni detinute.
Brokerii spun insa ca este putin probabil ca actiunile sa mai creasca intr-un ritm asemanator. "Daca luam in calcul rezultatele financiare, pretul actiunilor pe piata ar trebui sa se mentina in perioada urmatoare in jurul nivelului actual," a comantat Alin Brendea director de operatiuni la societatea de brokeraj Prime Transaction.
Actiunile BRD au fost ieri cele mai tranzactionate de pe piata, cu o valoare totala a tranzactiilor de 2,7 miliarde de lei. La ultimul pret de ieri, capitalizarea bursiera a bancii este de 801 milioane de dolari.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24