Bănci și Asigurări

Actiunile BRD, din nou la maxim istoric

23.12.2004, 00:00 16

Actiunile BRD au atins ieri un nou maxim pentru ultimul an la nivelul pretului de 37.800 lei/actiune. Aprecierile de pret inregistrate de aceste titluri in ultima perioada, "ajutate" de intarirea leului comparativ cu moneda  europeana unica si cu dolarul american au dus cotatia BRD la mai putin de 1.000 de lei de pragul de 1 euro/actiune, dupa ce in cursul acestui an, actiunile depasisera pragul de 1 dolar/actiune.
Capitalizarea bursiera a BRD a atins 1,37 miliarde de euro, de la inceputul anului valoarea de piata a bancii urcand cu peste 600 milioane de euro.
Analistii spun ca actiunile bancilor se afla totusi la niveluri ridicate comparativ cu rezultatele economice raportate de acestea. "Eu cred ca actiunile bancilor sunt destul de sus raportat la eficienta pe care o au. Daca ne uitam la cresterile de anul acesta ori preturile erau subevaluate anul trecut, ceea ce nu cred ca este cazul, ori actiunile sunt supraevaluate acum" a comentat Andrei Anghel, analist in cadrul societatii de brokeraj Confident Invest.
Cele mai tranzactionate titluri din grupul celor trei banci de pe Bursa au fost ieri actiunile Bancii Transilvania, care au realizat un rulaj de 15,7 miliarde de lei (0,4 milioane de euro). Cu titlurile BRD nu s-au derulat tranzactii ridicate, valoarea transferurilor in acest caz fiind de 5,6 miliarde de lei (0,1 milioane de euro).
Si actiunile bancii Transilvania au avut o evolutie foarte buna in ultima perioada. Recent, aceste titluri au atins un nou maxim de 9.350 lei/actiune, ieri ultima tranzactie perfectandu-se la un pret cu 100 lei mai redus fata de acel nivel record. Aceste titluri au castigat ieri 0,5%.
Actiunile Bancii Carpatica au pierdut ieri 1,4%,  corectiile negative din ultimele sedinte  venind ca urmare a aprecierilor datorate operatiunii de splitare a valorii nominale derulata recent de banca.  Investitiile in actiuni Carpatica au fost de atfel in acest an unele din cele mai profitabile de pe piata. Ultima tranzactie s-a incheiat la 4.880 lei/actiune, transferurile care au implicat aceste titluri insumand 2 miliarde de lei (53.000 euro).
catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24