Bănci și Asigurări

Actiunile BRD scad usor, odata cu piata

27.05.2003, 00:00 15

Actiunile Bancii Romane pentru Dezvoltare au scazut ieri pana la 17.000 lei/actiune, iar pretul de inchidere a fost cu 1,2% mai mic fata de vineri.
Publicarea rezultatelor financiare in scadere ale BRD la finalul saptamanii trecute nu a avut un efect vizibil asupra cotatiei actiunilor, scaderea fiind similara cu tendinta generala de la Bursa.
“Era de asteptat ca profiturile la banci sa fie mai mici in acest an si de aceea anuntarea rezultatelor financiare nu a avut un impact evident asupra pretului de la Bursa,” comenteaza Nicolae Pascu, analist la SSIF Broker.
BRD a inregistrat in primele trei luni din acest an un profit net de 354 miliarde de lei, in scadere cu 30% fata de perioada similara a anului trecut. Profitul brut a fost mai mic cu 167 miliarde de lei decat cel din primul trimestru al lui 2002. Printre explicatile date de conducerea bancii pentru aceste rezultate sunt introducerea noului regulament de clasificare a creditelor si de constituire a provizioanelor, reducerea marjelor(diferenta intre dobanzile solicitate de banca la creditele acordate si cele platite la depozitele bancare), sezonalitatea activitatii unor clienti mari si nu in ultimul rand climentul economic in ansamblu.
Brokerii spun ca in afara de profit mai sunt si alte criterii care influenteaza evolutia pretului actiunilor.
"In evolutia actiunilor bancilor am observat ca mai importata decat profitul este cota pe care o detin bancile in sistemul bancar", a adaugat Pascu. La finalul anului trecut, conducerea BRD spunea ca principalul obiectiv pentru perioada urmatoare este cresterea cotei de piata si nu cea a profitului.
Banca Transilvania avut ieri o evolutie mai stabila, iar la inchiere cotatia a ramas la valoarea precedenta. Actiunile acesteia au fost printre cele mai tranzactionate de pe piata, cu o valoare a tranzactiilor de 2,6 miliarde de lei. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24