Bănci și Asigurări

Alpha Bank preia complexul de locuinţe Asmita Gardens pentru o creanţă de circa 40 de milioane de euro

Alpha Bank preia complexul de locuinţe Asmita Gardens...

Autor: Cristina Cuncea

02.12.2014, 18:16 842

Alpha Bank a preluat complexul prin intermediul vehiculului AGI-RRE Participations 1 Limited, de la Convergence Development Limited şi Saiyad Muzaffar Hussain, politician indian, care deţine grupul Asmita.

"AGI-RRE a preluat ansamblul rezidenţial în contul creanţei, astfel că datoriile pe care AGI-RRE le avea de recuperat de la Asmita au fost convertite în acţiuni. Datoriile se ridică la circa 40 de milioane de euro", a declarat pentru MEDIAFAX Remus Borza, partener coordonator al firmei Euro Insol, administratorul judiciar al complexului imobiliar.

El a menţionat că în urma tranzacţiei, Asmita Gardens va ieşi din insolvenţă, AGI-RRE fiind singurul creditor al complexului.

"În ianuarie-februarie anul viitor, Asmita va ieşi din insolvenţă, iar banca va putea să vândă cele 250-260 de apartamente, disponibile la vânzare în complex, la valoarea de piaţă, fără nicio presiune", a explicat Borza.

Asmita Gardens, amplasat în apropierea intersecţiei dintre Calea Văcăreşti şi Splaiul Unirii, cuprinde 7 blocuri turn cu până la 25 etaje, 800 de locuri de parcare şi alte facilităţi şi reprezintă unul dintre cele mai mare ansambluri rezidenţiale din Romania, atât ca valoare a proiectului, cât şi ca număr de apartamente.

În 7 noiembrie 2011 ansamblul a intrat în insolvenţă, la cererea creditorului majoritar Alpha Bank, care are o expunere de circa 80 milioane de euro.

Dezvoltatorii au luat în anul 2006 un credit de la Alpha Bank pentru construcţia proiectului şi o facilitate de tip revolving pentru finanţarea TVA aferentă proiectului. În anul 2011, Alpha Bank a cesionat drepturile de garanţie şi creanţă derivate din contractele de credit şi de facilitatea de credit că AGI-RRE, parte a grupului financiar elen.

În urma operaţiunii, creditorul va deţine 99,996% din complex, iar foştii acţionari câte 0,002%.

Alpha Bank nu este la prima mişcare de acest gen, banca preluând prin mai multe vehicule de investiţii şi alte proiecte imobiliare, printre care ansamblurile de locuinţe Doamna Ghica Plaza şi Blue Tower, ambele din cartierul Colentina din Bucureşti sau parcul logistic MLP Bucharest Sud, situat în Popeşti-Leordeni, judeţul Ilfov.