Bănci și Asigurări

Analiştii văd monedele din Europa Centrală şi de Est întărindu-se peste aşteptări

Analiştii văd monedele din Europa Centrală şi de Est...

Autor: Bogdan Cojocaru

04.08.2017, 00:00 855

Monedele ţărilor din Europa Centrală şi de Est se vor aprecia în raport cu euro mai mult decât s-a anticipat în următoarele 12 luni datorită revenirii economice din UE, spun mai mulţi analişti intervievaţi de Reuters.

Ei văd aprecierea monedelor accelerând anul viitor. „Perspectiva economică a zonei euro este strălucitoare, iar acest lucru va împinge în sus pieţele emergente ale Europei“, spune Peter Virovacz, analist la ING în Budapesta.

Monedele est-europene sunt văzute ca depăşind tensiunile provocate de reforma judecătorească din Polonia şi incertitudinile privind tendinţele regionale şi internaţionale ale cursurilor de schimb valutar. Chiar şi dacă Banca Centrală Europeană va începe spre sfârşitul anului să retragă programul de stimulare economică, care a ajutat preţurile din Europa Centrală să crească, monedele din regiune nu se vor poticni, crede Virovacz.

„Aceasta pentru că retragerea ar putea veni datorită performanţelor economice bune. Puterea euro ar putea susţine monedele regionale, care vor fi ajutate şi de slăbiciunea dolarului.“ 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO