Bănci și Asigurări

Andreas Treichl, CEO Erste: Taxa bancară este mult mai puţin dureroasă decât ne-am fi aşteptat. Rămânem însă cu un gust amar

Andreas Treichl

Andreas Treichl

Autor: Anelis Baciu

09.05.2019, 00:07 396

Taxa pe activele bancare din România în formula actuală este „mult, mult mai puţin dureroasă“ decât grupul austriac Erste, proprietarul BCR, s-ar fi aşteptat să fie, a spus Andreas Treichl, CEO al Erste, în cadrul unei teleconferinţe. El a punctat că deşi taxa a fost redusă substanţial faţă de varianta iniţială, ceea ce rămâne în urmă este un gust amar legat de mediul politic.

„În România, după cum ştiţi, am avut o poveste dureroasă la finalul anului trecut când s-a încercat introducerea unor taxe mari în unele industrii, inclusiv în cea bancară. Rezultatul final este însă destul de pozitiv, în sensul în care taxa bancară este substanţial mai redusă şi mult, mult mai puţin dureroasă decât ne-am fi aşteptat. Ceea ce rămâne însă este un gust amar legat de mediul politic“, a punctat Treichl, care se află la şefia Erste de peste două decenii.

Erste estimează că BCR va plăti cel mult 20 mil. euro în forma actuală a taxei, faţă de peste 170 mil. euro în varianta iniţială, potrivit calculelor ZF. Valoarea de 20 milioane de euro nu ia în calcul o reducere a taxei prin reducerea marjelor BCR sau prin creşterea creditării.

„Nu vom creşte portofoliul de credite ca urmare a stimulentului fiscal, nu ne cereţi să calificăm această lege prin care se reduce taxa dacă creditele cresc. Vorbeşte de la sine!“, a conchis Treichl.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO