Bănci și Asigurări

ANEVAR a lansat Baza Imobiliară de Garanţii (BIG), care cuprinde datele raportate băncilor

ANEVAR a lansat Baza Imobiliară de Garanţii (BIG), care...

Autor: Andrei Mazurchievici

09.09.2015, 21:15 1255

"BIG e un prim pas foarte important. Începând cu 1 iulie, toate rapoartele care se realizează pentru bănci au o sinteză care trebuie raportată în această bază de date. Sinteza include o prezentare succintă a proprietăţii, încadrarea ei într-una din categorii, e curăţată de confidenţialitate, evident, apare un cod fiscal unde ele pot fi localizate şi evaluarea estimată de către evaluator. Deci, vom avea o bază de date care va conţine toate opiniile pe care evaluatorii le dau. E cea mai importantă investiţie pe care o putem face şi am cerut un audit al bazei de date din punct de vedere al securităţii IT", a spus Vascu.

El a arătat că, în primele două luni de la lansarea bazei, au fost introduse deja peste 12.000 de rapoarte.

"Nu sunt tranzacţii, deci nu sunt neapărat comparabile, dar mă aştept ca pe viitor unul din indicii foarte importanţi de evoluţie de pe piaţa imobiliară să provină din această bază de date, pentru că vor avea ca element principal standardele de evaluare şi tipul comun de piaţă stabilit de evaluatori. Îşi va găsi foarte multe valenţe. Noi vom încerca să facem publice, periodic, informaţiile din baza de date prelucrate şi în funcţie de cerinţele evaluatorilor", a completat Vascu.

Potrivit preşedintelui ANEVAR, baza de date va asigura o monitorizare eficientă a rapoartelor realizate de evaluatorii înscrişi în asociaţie, în acest sens urmând să fie eliminate rapoartele supraevaluate.

"Noi folosim BIG-ul ca instrument de monitorizare periodic. Cel puţin 150 de firme sunt monitorizate, verificate anual şi capătă un rating de la A la D pentru asigurarea calităţii. Evaluatorii trebuie să înţeleagă că între presiunea dată de BIG şi presiunea dată de clienţi, ceea ce poate să-i strivească este presiunea dată de BIG, pentru că un raport, dacă nu se încadrează în preţul mediu al zonei, atunci evaluatorul este chemat să dea explicaţii", a subliniat preşedintele ANEVAR.

Băncile vor avea acces la Baza Imobiliară de Garanţii doar pentru evaluările efectuate în numele instituţiei respective de credit.

"Evaluatorii au acces la toate datele lor, prin urmare îşi pot afla statistica tuturor datelor pe care le vor avea. Băncile vor avea acces la toate evaluările care sunt făcute în numele băncii respective şi vom face un raport periodic destinat Băncii Naţionale, în care vom prezenta toate datele prezente în această bază. Imaginaţi-vă ce ar fi însemnat ca o bancă să poată intra şi să vadă câte rapoarte au fost făcute pentru o altă bancă. Programul pilot a început la 1 ianuarie. Am discutat cu băncile, cu operatorii din bănci, cu firmele de evaluare până s-a ajuns la produsul final. Baza de date îi dă fiecărui evaluator o recipisă în care îi spune data când a depus-o şi valoarea, iar cu acea recipisă se duc la bănci, care au anunţat că nu primesc raportul fără această recipisă", a mai spus Vascu.

Pentru viitor, ANEVAR doreşte realizarea şi a unei baze de date pentru valorile fiscale, care să intre în funcţiune de la 1 ianuarie 2016.

Urmează ZF Health&Pharma Summit'24