Bănci și Asigurări

ANPC a anunţat că Raiffeisen Bank a început plata unor sume datorate clienţilor pentru credite în franci elveţieni, din 2006-2009, inclusiv dobânda aferentă, în urma unei decizii în instanţă. Banca a returnat 13,7 mil.euro către 5.530 de clienţi

ANPC a anunţat că Raiffeisen Bank a început plata unor...

Autor: Roxana Rosu

09.12.2022, 15:39 758

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a anunţat vineri că Raiffeisen Bank a început returnarea sumelor datorate către clienţii români, în valoare totală de 21,7 milioane euro, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a confirmat un ordin emis în 2017 de preşedintele ANPC privind practici comerciale incorecte, din perioada 2006-2009.

” Nu ştiu în ce perioadă şi dacă autorităţile române se vor putea face vreodată vinovate de vreun abuz la adresa companiilor austriece. Permanent, când unui operator economic nu îi convin vizitele reprezentanţilor statului roman, acuză abuzuri, fără a le putea susţine în niciun fel.
Iată, în schimb, aşa cum şi instanţele au validat, că vizita făcută de comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor a scos la iveală cu totul altceva. Vătămaţii par să fie cei peste 9.000 de consumatori cărora li s-au perceput mai mulţi bani decât ar fi fost corect.
Parcă suntem la Radio Erevan, în bancul în care nu el, ci ea şi nu a dat, ci a furat.
Această situaţie arată că operatorul economic este cel care a umblat în buzunarele consumatorilor, iar acum trebuie să le dea banii înapoi”, a declarat Horia Constantinescu, preşedintele ANPC.

Până în acest moment, Raiffeisen Bank a restituit pentru aproximativ 5.530 de clienti, cu conturi active în moneda creditului şi conturi în lei, pentru plata dobânzii legale calculate, începand cu 21 noiembrie 2021, aproximativ 13.400.000 euro (respectiv 10.930.000 euro reprezentand sume provenind din calculele efectuate pentru implementarea ordinului şi aproximativ 2.470.000 euro reprezentând dobânda legală).

De asemenea, pentru aproximativ 3.050 de clienti, care au sume de primit, în urma calculelor efectuate, dar care nu deţin conturi active în moneda creditului sau în lei, la Raiffeisen Bank SA, în acest moment, şi care au de primit aproximativ 7.200.000 euro (respectiv 6.260.000 euro, reprezentând sume provenind din calculele efectuate pentru implementarea ordinului şi aproximativ 940.000 euro reprezentând dobanda legală), rambursările încă nu au fost realizate.

Potrivit ANPC, aceşti clienţi sunt aşteptaţi la sediile Raiffeisen Bank pentru a indica, în scris, contul – deschis la oricare altă bancă -, în care le pot fi restituite sumele, conform Ordinului, precum şi dobânda legală.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO