Într-un anunţ surprizător chiar înainte de ora 1 de la Moscova, banca centrală rusă a declarat că va ridica rata dobânzii la 17% de la la 10,5% pentru a opri prăbuşirea rublei. Măsura a fost cea mai mare creştere din 1998, când dobânzile au crescut cu 100%, iar guvernul a întârziat cu plăţile, scrie Bloomberg.
Cu toate acestea anunţul, precum şi momentul său a subliniat problemele financiare în care Rusia se află acum. Noile rate mai mari ar stoarce o economie care este deja rănită de sancţiuni conduse de Uniunea Europeană şi SUA, precum şi de un colaps al preţurilor la petrol. Unii analişti au declarant că economia nu ar putea rezista unor astfel de rate pentru mult timp.
Scăderea preţurilor de petrol au dus la pierderea de la începutul anului cu 42% din valoarea sa în comparaţie cu euro si 49% in raport cu dolarul.
Pana acum in acest an, Rusia a cheltuit 80 miliarde dolari din rezervele sale valutare într-o încercare nereuşită de a sprijini rubla.
Rubla a atins luni noi minime istorice, coborând sub 60 de unităţi pentru un dolar, respectiv 75 de unităţi pentru un euro, în pofida intervenţiilor masive de susţinere a monedei efectuate de banca centrală în luna decembrie, relatează AFP.
De la începutul acestui an, rubla s-a depreciat cu 40% în raport cu euro şi cu 45% faţă de dolar, din cauza impactului sancţiunilor occidentale asupra economiei Rusiei şi a scăderii cotaţiei petrolului.
La jumătatea tranzacţiilor de luni, rubla era tranzacţionată la 75,42 unităţi pentru un euro şi la 60,66 unităţi pentru un dolar.