Bănci și Asigurări

APAPS nu se indura sa vanda pe bursa actiunile BRD

15.12.2003, 00:00 14



Vanzarea de catre Autoritatea pentru Privatizare a pachetului de 7,3% din actiunile BRD a fost amanata inca o data, pentru sfarsitul trimestrului intai al anului viitor, afirma presedintele APAPS, Ovidiu Musetescu.



El spune ca este vorba despre o tranzactie "sensibila", pentru care bursa nu mai reprezinta prima optiune de derulare.



"Am prezentat Guvernului un raport confidential care contine trei alternative privind pachetul BRD. Vream sa temperam procesul pana ne lamurim care este solutia cea mai profitabila", a declarat ieri Ovidiu Musetescu, presedintele Autoritatii pentru Privatizare.



El spune ca pachetul de actiuni pe care statul il mai detine la BRD valoreaza 35 milioane de dolari.



"Un asemenea pachet are sensiblitatile lui si se mai poarta negocieri si in off", afirma Musetescu.



Seful APAPS spune ca este luata in calcul varianta unui investitor care cumpara pachetul de 7,3% si simultan ia un alt pachet care sa-i consolideze pozitia. "Ar fi vorba de un castig suplimentar de 3-4 milioane de dolari pe care il putem obtine printr-o vanzare prin negociere si nu pe bursa", sustine Ovidiu Musetescu.



In septembrie, Musetescu promitea vanzarea actiunilor BRD prin intermediul bursei pana la sfarsitul anului, intr-o prima faza prin oferirea unui pachet-balon, prin care sa fie testata reactia pietei. Intre timp, Bursa de Valori Bucuresti a adoptat un ragulament special care sa usureze derularea unor astfel de operatiuni de vanzare de pachete reziduale detinute de APAPS la anumite societati. Vanzarea pe bursa a pachetului pe care statul il mai detine la BRD a fost promisa in mai multe randuri de autoritati in contextul mult-discutatelor masuri de incurajare a pietei de capital.



Actiunile Bancii Romane pentru Dezvoltare stationeaza la Bursa de cateva zile in jurul valorii de 19.500 lei/actiune, dupa ce au castigat in aceasta toamna 20% fata de minimul de 16.100 lei/actiune atins la inceputul lunii august. Actiunile BRD nu au reactionat vineri la cumpararile masive de titluri ale celeilalte banci cotate, Banca Transilvania. Cotatia BRD a oscilat intre 19.500 si 19.600 lei/actiune, iar valoarea operatiunilor a fost de doua miliarde de lei. Cotatia de inchidere, de 19.600 lei/actiune a fost identica cu cea de joi. Capitalizarea bursiera a bancii este in prezent de 820 milioane de dolari.



BRD-Groupe Société Générale, cea de-a doua banca din sistemul bancar romanesc, a raportat, pentru primele noua luni, un profit net de 1.773 miliarde lei, in crestere nominala cu doar 8% fata de septembrie 2002. In termeni reali, exprimand cifrele in euro, profilul net obtinut dupa primele trei trimestere a scazut cu 7,2%: de la 50,4 mil. euro la sfarsitul lui septembrie 2002 pana la 46,75 mil. euro.



Rezultatul brut din exploatare obtinut in primele 9 luni a crescut, potrivit oficialilor bancii, cu 17% in termeni reali.



Anul 2003 a fost primul in care profitabilitatea la nivelul sistemului bancar a intrat pe un trend descendent, reducerea marjelor, dar si cresterea investitiilor pentru cote de piata fiind principalele cauze pentru reducerea acestui indicator.



Ponderea creditelor pentru persoane fizice in portofoliul BRD a crescut anul acesta la 25%, fata de 15% in 2002. Jumatate din portofoliul de credite este detinut de IMM.



BRD nu are de gand sa extinda acordarea de credite imobiliare, desi cererea continua sa creasca.



APAPS a convenit cu BERD si IFC sa grabeasca finalizarea formalitatilor aferente contractului de vanzare a 25% plus doua actiuni din BCR pana la sfarsitul lui ianuarie 2004, fata de termenul initial prevazut pentru sfarsitul lui februarie, a declarat Ovidiu Musetescu, presedintele Autoritatii. Grabirea incheierii tuturor actelor inseamna si apropierea momentului in care statul va incasa cele circa 250 milioane de dolari reprezentand valoarea tranzactiei.



Musetescu spune ca si tranzactia cu salariatii si pensionarii BCR, care pot cumpara pana la 8% din actiunile bancii, ar putea fi incheiata pana la sfarsitul lui ianuarie. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24