Bănci și Asigurări

ARB revine cu explicaţii legate de sancţiunile ANPC pentru bănci: Plata unei dobânzi mai mari la începutul perioadei de creditare reflectă un principiu economic şi juridic consacrat la nivel mondial şi anume că dobânda se calculează la valoarea soldului creditului, care este evident mai mare la început

ARB revine cu explicaţii legate de sancţiunile ANPC...

Autor: Mircea Nica

15.07.2023, 12:14 1716

Plata unei dobânzi mai mari la începutul perioadei de creditare reflectă un principiu economic şi juridic consacrat la nivel mondial, acela că dobânda se calculează la valoarea soldului creditului, acesta fiind, în mod evident, mai mare la înce­putul perioadei, potrivit Aso­ciaţiei Române a Băncilor (ARB).

„Rambursarea creditelor se poate face prin rate egale (anuităţi) sau prin rate descrescătoare, aceste opţiuni fiind specificate în legislaţia privind creditarea de consum, însă nu şi în legis­laţia privind creditarea ipote­cară. Consuma­torul are dreptul să aleagă modalitatea de rambursare şi poate să schimbe opţiunea de plată pe parcursul derulării contractului de credit“, au mai explicat reprezentanţii ARB.

Astfel, în cazul creditului de con­sum, diferenţele între cele două meto­de de rambursare practicate legal de bănci nu sunt atât de se­sizabile în cazul creditelor de consum.

De exemplu, pentru un credit de consum în valoare de 20.000 lei, accesat pe o perioadă de 60 de luni, cu o dobândă de 12,64% (dobânda medie publicată de BNR în martie 2023), rambursarea prin metoda rate egale ar însemna o rată egală de 451 lei, din care principal 241 lei şi dobânda 211 lei la prima rată rambursată. În cazul unui credit de consum de valoare, durată şi dobândă similare, cu rambursarea prin rate descrescătoare ar însemna o primă rată inegală de 544 lei, din care principal 333 lei şi dobânda 211 lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO