ZF 24

Încă o bancă obţine în instanţă suspendarea ordinului emis de ANPC în luna mai cu privire la modul de calcul al ratelor de credit

Încă o bancă obţine în instanţă suspendarea...

Autor: Roxana Rosu

03.07.2023, 14:20 237

Raiffeisen Bank România a obţinut în instanţă suspendarea ordinului emis de ANPC cu privire la modul de calcul al ratelor de credit, după ce BRD, Banca Transilvania şi Alpha Bank au obţinut acelaşi lucru anterior.

Ca urmare a deciziei Curţii de Apel Bucureşti din data de 30 iunie este suspendată aplicarea  măsurilor dispuse de ANPC contra băncii, în luna mai a acestui an.

Totodată, Raiffeisen Bank a iniţiat demersurile legale prin care solicită instanţei anularea ordinului ANPC, suspendarea decisă vineri de Curtea de Apel fiind valabilă până la soluţionarea definitivă a acţiunii în anularea ordinului.

Raiffeisen Bank România reaminteşte clienţilor actuali şi potenţiali că au posibilitatea de a alege acea modalitate de rambursare a creditului care  se potriveşte cel mai bine nevoilor lor, în rate egale sau în rate descrescătoare, cu respectarea prevederilor legale si a normelor interne referitoare la gradul maxim de îndatorare.

Opţiunea este valabilă de la începutul perioadei contractuale şi pe toată durata de derulare a unui credit.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a amendat în luna mai un număr de 11 bănci cu 550.000 de lei, acuzând instituţiile bancare de practici înşelătoare de calcul al ratelor, după ce a verificat modul în care băncile pun în practică contractele de creditare pe termen mediu şi lung, cu termen de rambursare de peste 10 ani, către consumatorul-persoană fizică, în lei sau valută.

Potrivit ANPC, cei 11 operatori economici sunt ING Bank, First Bank, Credite Europe Bank, OTP Bank, Alpha Bank, Banca Transilvania, Raiffeisen Bank, BCR, Patria Bank, UniCredit Bank şi BRD.

Cei 8 operatori economici sancţionaţi recent de ANPC sunt Exim Banca Românească, Procredit Bank, Intesa Sanpaolo, Techventures Bank (fosta Banca Comercială Feroviară), Libra Bank, CEC Bank, Garanti Bank şi Vista Bank. Asociaţia Română a Băncilor (ARB) şi Consiliul  Patronatelor Bancare din România (CPBR) au reacţionat la sancţiunile ANPC împotriva băncilor susţinând că rambursarea creditelor se poate face prin rate egale sau prin rate descrescătoare, iar clientul poate alege. Iar prin forţarea consumatorilor să folosească plata în rate egale a principalului şi a dobânzii, capacitatea lor de a accesa un credit ipotecar scade semnificativ, au mai spus ARB şi CPBR. Ulterior, ARB a revenit cu o nouă reacţie, susţinând că se alătură demersurilor băncilor de contestare a proceselor verbale de contravenţie decise de ANPC şi analizează pârghiile legale „pentru corectarea acestei nedreptăţi şi tragerea la răspundere a celor responsabili“.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a anunţat în luna mai că a amendat 19 bănci, acuzând instituţiile bancare de practici înşelătoare de calcul al ratelor, după ce a verificat modul în care băncile pun în practică contractele de creditare pe termen mediu şi lung, cu termen de rambursare de peste 10 ani.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO