Bănci și Asigurări

Ardaf a revenit pe pierdere înainte de fuziunea cu Generali

Autor: Ciprian Valentin Botea

23.11.2011, 00:00 327

Ardaf, compania care a fuzionat în luna septembrie cu Generali Asigurări, a raportat pe primele nouă luni din 2011 o pierdere netă de 22,4 milioane de lei (5,3 mil. euro) comparativ cu un profit de aproape 11 milioane de lei în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Asigurătorul a intrat pe pierdere în trimestrul al treilea, când a înregistrat un rezultat negativ de peste 30 de milioane de lei, ceea ce a şters complet profitul raportat după primul semestru. Pierderea consemnată de Ardaf vine în contextul în care despăgubirile plătite au depăşit cu o treime veniturile din prime.

Ardaf a subscris în primele nouă luni, pe segmentul asigurărilor generale, prime brute cu o valoare cumulată de 108 milioane de lei (25,7 mil. euro), în scădere cu 43% faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut, potrivit unui raport transmis Bursei de Valori Bucureşti. Despăgubirile achitate în acelaşi interval s-au ridicat la circa 144 de milioane de lei. Cel mai mare dezechilibru între primele subscrise şi despăgubirile plătite se înregistrează în cazul asigurărilor auto, unde compania a avut venituri de 66,5 mil. lei din vânzarea de poliţe de RCA şi Casco, dar a plătit daune cu o valoare de două ori mai mare, respectiv 137 mil. lei.

Cel mai mare dezechilibru între primele subscrise şi despăgubirile plătite se înregistrează în cazul asigurărilor auto, unde compania a avut venituri de 66,5 milioane de lei din vânzarea de poliţe de RCA şi Casco, dar a plătit daune cu o valoare de două ori mai mare, respectiv 137 milioane de lei.

Doar pe segmentul de răspundere civilă auto (RCA) compania a plătit despăgubiri de 81 milioane de lei în intervalul ianuarie-septembrie. Companiile de asigurări resimt o presiune constantă pe acest segment pe fondul creşterii sumelor plătite pentru daune nepatrimoniale. Spre exemplu, Ardaf a achitat anul acesta două daune pe RCA cu valori de 4 milioane de lei şi respectiv 1,2 milioane de lei.

Balanţa a fost echilibrată parţial de asigurările de clădiri, unde Ardaf a avut subscrieri de 21,7 milioane de lei şi a plătit daune cu o valoare mai mică de 3 milioane de lei.

Pe segmentul asigurărilor de viaţă compania a raportat subscrieri de 7,4 milioane de lei şi despăgubiri de 2,7 milioane de lei. Ardaf a înregistrat un profit de 1,2 milioane de lei din activitatea de asigurări de viaţă, în timp ce pierderea din asigurări generale s-a ridicat la 33 milioane de lei.

Ardaf a fuzionat la începutul lunii septembrie cu Generali Asigurări. Cele două companii au avut împreună afaceri de 327 milioane de lei după primele nouă luni, asigurătorul rezultat din fuziunea acestora situându-se pe locul 7 în piaţa asigurărilor generale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO