Bănci și Asigurări

ASF a publicat raportul pieţei asigurărilor pentru prima jumătate a anului 2021. Volumul subscrierilor a înregistrat un avans de 13,6%, până la 6,39 mld. lei

ASF a publicat raportul pieţei asigurărilor pentru...

Autor: Mircea Nica

13.10.2021, 10:14 306

Piaţa asigurărilor a ajuns la finalul primelor şase luni din 2021 la un un volum al primelor brute subscise de 6,39 mld. lei, în creştere cu 13,6%, faţă de perioada similară a anului trecut, potrivit informaţiilor publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) în raportul privind evoluţia pieţei de asigurări în primul semestru (S1) din 2021.

Astfel, piaţa rămâne orientată spre activitatea de asigurări generale, cu o pondere de 79% din totalul primelor subscrise de societăţile de asigurare. Totodată, zon asigurărilor generale continuă să fie dominată de asigurările auto, reprezentând circa 71% din totalul subscrierilor. În raport cu volumul total al primelor subscrise, ponderea asigurărilor auto este de 56%.

Primele brute subscrise de asigurători în prima jumătate a anului 2021 pe zona asigurărilor generale a ajuns la 5 mld. lei, cu 11,1% mai mult faţă de S1/2020, în timp ce asigurările de viaţă, au înregistrat un volum al subscrierilor de 1,34 mld. lei, consemnând un avans semnificativ de 24% în S1/2021, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Asigurările de sănătate şi-au continuat dinamica pozitivă, ajungând la finalul lunii iunie 2021 la un volum al subscrierilor de peste 284 mil. lei, în creştere cu 8%, faţă de prima jumătate a anului anterior. Pe zona asigurărilor de garanţii, volumul primelor brute subscrise în prima jumătate a anului 2021 a fost de 231 mil. lei, în creştere cu 10%, faţă de perioada similară a anului trecut.

Din punctul de vedere al segmentului auto, asigurările RCA au înregistrat un volum al primelor brute subscrise de 2,35 mld. lei la finalul primelor şase luni din 2021, cu 14,1% mai mult comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce asigurările Casco au consemnat o creştere de aproape 12%, până la un volum al primelor subscrise de 1,24 mld. lei. Per total, segmentul auto a ajuns la un volum al subscrierilor de 3,6 mld. lei în S1/2021.

La nivelul întregii pieţe, ratele SCR şi MCR, indicatorii cerinţelor minime de solvabilitate şi capital cerute de ASF, au fost supraunitare la finalul lunii iunie 2021, dar se observă o scădere a indicatorilor comparative cu primul semestru din anul anterior.

Rata SCR a înregistrat o diminuare de circa 14% la nivelul pieţei, în timp ce rata MCR a avut o scădere cu 7% pe fondul identificării unor abateri grave de la prevederile legale în cazul unuia dintre asigurători, se arată în raportul ASF.

“Au fost constatate deficienţe în cazul societăţii de asigurare City Insurance, în condiţiile în care ASF a luat la cunoştinţă că cea mai mare paret a disponibilităţilor băneşti ale asigurătorului erau raportate de societate într-un cont bancar ce nu există, la o societate bancară cu care asigurătorul nu avea relaţii contractuale”, se mai arată în raport.

Prin urmare, indicatorii de solvabilitate şi lichiditate ai City Insurance au fost grav denatureţi începând din anul 2017. Totodată, au fost dispuse în acest sens o serie de sancţiuni şi măsuri în vederea corectării deficienţelor identificate, inclusive desemnarea în calitate de administrator temporar a Fondului de Garantare a Asiguraţilor pentru înlocuirea organului de conducere a societăţii.

Dat fiind faptul că nu a fost făcută dovada documentată a modului în care City Insurance va deţine permanent fonduri propria eligibile pentru a acoperi cerinţa de capital de solvabilitate (SCR) şi cerinţa de capital minim (MCR), precum şi lispa fondurilor propria de bază eligibile să acopere pragubl absolut, în urma analizării modului de îndeplinire a măsurilor dispuse s-a constatat că planul de finanţare pe termen scurt şi cel de redresare sunt în mod evident neadecvate şi nu asigură restabilirea situaţiei financiare a societăţii, potrivit raportului ASF.

“În consecinţă, Consiliul ASF a decis retragerea autorizaţiei de funcţionare a societăţii City Insurance, constatarea stării de insolvenţă şi promovarea cererii de deschidere a procedurii falimentului împotriva societăţii.”

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO