Bănci și Asigurări

ASF, instituţia întârziată: Este o întreagă tevatură privind tarifele RCA, dar nu se ştiu date esenţiale din piaţa asigurărilor din 2023. De ce nu publică ASF cu frecvenţă mai mare, măcar primele subscrise pe toată piaţa asigurărilor?

BNR comunică lunar date privind creditele şi depozitele şi publică buletine lunare cu principalii indicatori din sistemul bancar

ASF, instituţia întârziată: Este o întreagă...

Autor: Mircea Nica

02.02.2024, 09:30 321

De ce întârzie raportul ASF pentru primele nouă luni din 2023, în condiţiile în care pe măsură ce trece timpul raportul îşi pierde relevanţa? Cele mai recente date ale pieţei asigurărilor sunt pentru prima jumătate a anului 2023. De atunci şi până acum poliţele Euroins au expirat, asigurătorii rămaşi în piaţă au preluat foştii clienţi, iar numai din aceste mişcări piaţa putea să se fi schimbat radical, şi în ceea ce priveşte principalii jucători Dacă supravegherea a trei pieţe este prea mult, de ce nu se împarte instituţia în trei şi nu se creează trei noi instituţii de supraveghere?

Piaţa asigurărilor se confruntă cu o întreagă tevatură privind tarifele RCA, care figurează şi printre nemulţumirile transpor­tatorilor aflaţi la proteste de mai multe zile, dar datele esenţiale din piaţa asigurărilor din 2023 se ştiu doar până la jumătatea anului. De ce nu publică ASF cu frecvenţă mai mare, măcar prime brute subscrise (PBS) pe toată piaţa asigurărilor. BNR comunică lunar date privind creditele şi depozitele şi publică buletine lunare detaliate cu principalii indicatori din sistemul bancar. De exemplu, BNR a publicat în ianuarie 2024 date privind creditele şi depozitele din decembrie 2023.

Dacă până acum datele colectate de ASF de la jucătorii din piaţa asigurărilor pentru fiecare trimestru din an aveau un decalaj de trei luni, acum s-a mărit acest decalaj cu mai bine de o lună. Cum putem spera la o ASF care să fie asemenea BNR pentru pieţele pe care le supraveghează dacă analizele şi rapoartele durează din ce în ce mai mult?

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO