Bănci și Asigurări

ASF vrea limitarea daunelor morale ca să îi ţină în piaţă pe străini

ASF vrea limitarea daunelor morale ca să îi ţină în...

Autor: Anelis Baciu

15.08.2014, 00:03 834

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) încurajează o iniţiativă a UNSAR (asociaţia profesională a asigurătorilor locali) care are în vedere standardizarea modului de stabilire a despăgubirilor pentru vătămări corporale şi decese achitate pe poliţe autor obligatorii (RCA), după modelul implementat în Spania, Slovacia şi Cehia.

Potrivit ASF, limitarea despăgubirilor nepatrimoniale ar putea să îi determine pe asigurătorii şi reasigurătorii internaţionali să rămână în piaţa asigurărilor auto obligatorii.

Unii asigurători, printre care Ge­nerali , Groupa­ma sau Omniasig, şi-au redus expunerea pe RCA în ultimii ani. Totodată, reasigurătorul francez Scor Re a decis să nu mai preia în reasigurare portofolii locale pe RCA din cauza creşterii accelerate a daunelor morale şi a lipsei de predictibilitate.

„În ceea ce priveşte asiguraţii, sunt frecvente situaţiile în care reprezentanţii în instanţă ai victimelor accidentelor contribuie semnificativ la erodarea despăgubirilor, astfel încât o parte semnificativă din daunele morale nu ajunge la beneficiari“, au explicat reprezentanţii ASF.

Companiile de asigurări au plătit despăgubiri pentru daune morale şi vă­tămări corporale pe poliţe de răspundere civilă auto în valoare de 134 milioane de lei (31 mil. euro) în primele trei luni din 2014, adică echivalentul a 25% din totalul plăţilor efectuate în contul poliţelor RCA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO