Bănci și Asigurări

Asigurătorii anticipează în continuare un impact mic al noilor măsuri fiscale. Impozitul de 1% aplicat la cifra de afaceri la cei mai mari 10 asigurători pe subscrierile anului 2022 ar însemna 130 mil. lei în plus la buget

Asigurătorii anticipează în continuare un impact mic...

Autor: Mircea Nica

28.09.2023, 16:45 154

♦ Uniqa susţine că are capacitatea să absoarbă impactul noilor măsuri fiscale pregătite de guvern ♦ Surse din piaţă susţin în continuare că nu există un impact semnificativ al noilor măsuri fiscale pentru zona de asigurări ♦ În acelaşi timp, brokerii nu intră în pragul impozitului pe cifra de afaceri neavând cifre de afceri de peste 50 mil. euro.

Asigurătorii în continuare nu par să fie îngrijoraţi de noile măsuri fiscale aprobate şi asumate de guvernul PSD-PNL, ba chiar consideră că impactul nu este unul semnificativ, după cum au spus surse din piaţa asigurărilor care nu au dorit să fie citate. În acelaşi timp, reprezentanţii Uniqa susţin că au capacitatea să absorbă impactul noilor măsuri fiscale.

Conform pachetului de măsuri fiscale asumate de guvernul Ciolacu, pentru companiile care au o cifră de afaceri care depăşeşte 50 mil. euro (250 mil. lei) se aplică un impozit de 1% pe cifra de afaceri. Dacă impozitul pe profit este mai mare de 1% din cifra de afaceri, se plăteşte impozit pe profit. Pentru a avea o imagine de ansamblu a situaţiei, ZF a aplicat estimativ la prima vedere impozitul de 1% pe cifra de afaceri, şi 16% pe profitul primilor 10 cei mai mari asigurători din piaţă, în funcţie de volumul primelor brute subscrise de la finalul anului 2022. În cazul asigurătorilor, cifra de afaceri este reprezentată de volumul subscrierilor. De asemenea, în exemplul ZF nu a fost inclusă compania Euroins România, fiind în procedură de faliment. Astfel, per total pentru cele 10 companii de asigurări, impozitul de 1% pe cifra de afaceri ar însemna circa 130 mil. lei care s-ar duce la bugetul de stat, ţinând cont de volumul primelor brute subscrise de aceste companii în anul 2022. Din perspectiva impozitului pe profit, doar la cele 10 companii de asigurări analizate suma ar fi de 111,1 mil. lei.

Pe baza noilor modificări fiscale aplicate rezultatelor de anul trecut pe cele 10 companii de asigurări analizate, 4 din cei 10 asigurători ar plăti impozitul pe profit, în timp ce restul de 6 ar plati impozitul pe cifra de afaceri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO