Bănci și Asigurări

Asigurătorii au mai puţine poliţe generale, dar mai multe de viaţă

Asigurătorii au mai puţine poliţe generale, dar mai...

Autor: Ciprian Botea

29.04.2015, 00:00 297

Companiile membre ale UNSAR, care controlează aproximativ 90% din piaţa locală de asigurări, aveau la finalul anului trecut un număr de 12,5 milioane de poliţe în vigoare, similar cu nivelul din 2013. Pe asigurări generale sunt însă cu un milion de poliţe mai puţin decât în urmă cu un an, scăderea fiind compensată integral de creşterea numărului de asigurări de viaţă.

Cele mai mari scăderi pe asigurări generale au fost înregistrate de asigurările de sănătate (-73%), cele de călătorie (-48%) şi poliţele property (-27%). Numărul poliţelor de tip property a scăzut în condiţiile în care tot mai puţini români au încheiat asigurări pentru case, pe fondul incertitudinilor legislative. Scăderea a fost de aproape 800.000 de poliţe.

Singurele clase de asigurări generale care au înregistrat creş­tere anul trecut au fost asigurările de accidente, cu un plus de 20%, şi asigurările obligatorii şi facultative, dar cu un avans de sub 2%.

Poliţele auto obligatorii (RCA) au cea mai mare pondere din segmentul de asigurări generale, cu un număr de 3,9 milioane de contracte la finalul anului trecut. Aceasta înseamnă că 80% din autovehiculele înregistrate în România deţin o astfel de poliţă.

De cealaltă parte, există numai 820.000 de poliţe Casco, dar numărul acestora a crescut uşor, cu 1% pe parcursul anului trecut. Numărul poliţelor Casco este însă de câteva ori sub nivelul de dinaintea crizei, când multe maşini erau achiziţionate prin leasing, iar firmele de leasing le impuneau utilizatorilor încheierea unei poliţe Casco. La nivel agregat, companiile membre ale UNSAR aveau în decembrie anul trecut un număr de aproape 9 milioane de poliţe de asigurări generale, în timp de numărul contractelor de asigurări de viaţă în vigoare era de 3,7 milioane. Numărul poliţelor de asigurări generale a scăzut cu 12%, în timp ce pe asigurări de viaţă s-a înregistrat un plus de 50%.

Companiile din UNSAR au sub­scris anul trecut prime de 5,7 miliarde de lei din asigurări generale, în timp ce pe segmentul poliţelor de viaţă subscrierile s-au apropiat de 1,7 miliarde de lei.

Pe asigurări de viaţă, cele mai mari creşteri s-au înregistrat anul trecut pe segmentul asigurărilor de accidente şi de sănătate. Cele două clase cumulau pu­ţin peste 20.000 de poliţe în 2013, pentru ca la finalul anului trecut să ajungă la a­proa­pe 400.000 de poliţe.

Cele mai numeroase poliţe din segmentul asigurărilor de viaţă rămân contractele de tip tradi­ţional. La finalul anului trecut existau un număr de 3,1 milioane de poliţe de tip tradiţional, în scădere cu 4% faţă de 2013. Au crescut în schimb poliţele de tip unit linked, la 240.000.

În cazul poliţelor de tip unit-linked clienţii îşi asumă întreg riscul investiţional, astfel că această categorie de asigurări fusese puternic afectată în perioada de criză, clienţii fiind speriaţi de scăderea randamentelor. Pe lângă scăderea vânzărilor, acest segment a fost afectat şi de un număr semnificativ de clienţi care şi-au răscumpărat anticipat poliţele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO