Societatile de asigurare vor sa aiba acces la informatii privindnumarul amenzilor sau al punctelor de penalizare acumulate defiecare sofer care incheie o polita auto pentru a veni cu preturidiferentiate in functie de profilul de risc al fiecaruiasigurat.
"Ne lovim permanent de asigurati care provoaca daune dinteribilism. De aceea, pentru a putea veni cu un pret corect pentrufiecare client in parte, este nevoie sa avem informatiile despreistoricul rutier al acestora", a declarat Eugen Stoica, directoruldirectiei daune in cadrul BCR Asigurari, la un seminar de profilorganizat de Finmedia.
Stoica propune, de asemenea, modificarea legislatiei astfelincat aceasta sa permita folosirea pieselor second-hand pentrumasinile reparate pe baza unui dosar de dauna in conditiile in carein prezent asiguratorii platesc piese noi indiferent de gradul deuzura al pieselor inlocuite.
Catalin Stroe, directorul diviziei vanzari alternative dincadrul Asirom, spune ca un pas important pentru piata de asigurariar fi introducerea sistemului de compensatie directa, prin careplata despagubirii sa fie facuta de asiguratorul pagubitului.
La randul sau, acesta ar urma sa-si recupereze banii ulterior dela asigu ratorul vinovatului prin intermediul unui sistem declearing.
Stroe apreciaza ca un astfel de sistem ar reduce perioada deincasare a despagubirii de catre client, dar exista in continuarevoci care spun ca acesta nu ar fi neaparat in avantajulclientilor.
"Nu cred ca este momentul sa aplicam un astfel de sistem care arinsemna un nou serviciu prestat clientilor si in consecinta va ducela o crestere a pretului politelor", apreciaza Mo na Cucu, directorin cadrul Co mi siei de Suprave ghere a A si gu rarilor (CSA).
Piata de a si gurari ra mane dependenta de segmentul auto,aproximativ 53% din clien tii care au incheiat o asigurare inultimul an au cumparat o polita auto si doar 17% o polita de viata,potrivit unui sondaj realizat de firma de consultantaHorvath&Partners. Potrivit statisticilor oficiale, politeleauto ocupa peste doua treimi din totalul asigurarilorincheiate.
In acest context asiguratorii nu se asteapta ca piataasigurarilor generale sa creasca semnificativ anul acesta dupa ostagnare in 2009.
"Nu vad un an 2010 foarte bun. Asigurarile vor fi influentatefoarte mult de piata auto unde sunt mai mici din cauza problemelorde finantare", considera Radu Mustatea, presedintele directoratuluiAstra Asigurari.
Mustatea, care este si membru in Consiliul de Administratie alPAID (Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor), se asteapta caprima polita de asigurare obligatorie a locuintei sa fie emisa decompanie in luna iulie, in conditiile in care in prezent selucreaza la planul de reasigurare.