Bănci și Asigurări

Cum au stat băncile cu lichiditatea în iulie şi ce achiziţii de titluri de stat a mai făcut BNR. Deficitul de lichiditate s-a temperat faţă de nivelurile din primăvară. Soldul sumelor împrumutate de bănci în luna iulie prin operaţiuni repo a continuat să scadă până la 4,6 mld. lei. Creditele de urgenţă de la BNR: 99 mil. lei

Cum au stat băncile cu lichiditatea în iulie şi ce...

Autor: Claudia Medrega

27.08.2020, 19:50 128

♦ Unele bănci au avut deficit de lichiditate, însă au existat şi bănci care au avut excedent şi au apelat la facilitatea de depozit pe o zi oferită de BNR unde au plasat în iulie 170 mil. lei ♦ Suma cerută de bănci de la BNR la facilitatea de urgenţă Lombard a scăzut la 99 mil. lei ♦ BNR a cumpărat în iulie titluri de stat în lei de pe piaţa secundară în valoare de 748,5 mil. lei, totalul din ultimele patru luni fiind de aproape 4,8 mld. lei.

Deficitul de lichiditate pe piaţa bancară locală s-a menţinut, dar lunile de vară au adus o tem­pe­rare a deficitului com­parativ cu nivelurile mari din pri­mă­va­ră, unele bănci care au rămas în pană de lei apelând la împrumuturi de la banca centrală atât prin operaţiuni repo bila­terale, cât şi prin credite de urgenţă de la BNR pe o zi, prin facilitatea Lombard.

BNR le-a dat băncilor şi în luna iulie lichiditate prin operaţiuni repo bilaterale, stocul mediu zilnic fiind de 4,62 mld. lei. Trendul a fost descendent în ultimele luni, sumele împrumutate de bănci prin repo scăzând faţă de nivelul de 5 mld. lei din iunie, 8,97 mld. lei în luna mai şi 13,6 mld. lei în aprilie. În primele două luni ale acestui an nu au existat astfel de tranzacţii, iar în martie soldul mediu zilnic al sumelor împru­mu­tate prin repo a fost de doar 1,17 mld. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO