Bănci și Asigurări

Austriecii primesc dividende de 300 mil. lei din profitul de o jumătate de miliard de lei obţinut de Raiffesein în 2014

Austriecii primesc dividende de 300 mil. lei din profitul...

Autor: Ciprian Botea

20.04.2015, 00:06 372
Raiffeisen, un jucător de top cinci din sistemul bancar, va acorda acţionarilor dividende în valoare de 300 milioane de lei (68 mil. euro) din profitul net de anul trecut, cu 14% peste suma distribuită din profitul aferent anului 2013, potrivit unei propuneri care urmează să fie aprobată în adunarea generală de la finalul lunii aprilie.
 
Banca a raportat pentru anul trecut un profit de 501 milioane de lei (113 mil. euro), acesta fiind cel mai mare câştig raportat de o bancă locală. Numai 17 bănci au avut re­zul­tate prozitive anul trecut, iar 23 au raportat pierderi, astfel că la nivel agregat sistemul bancar a avut un rezultat negativ record de aproape 4,4 miliarde de lei.
 
Raiffeisen este una dintre puţinele bănci care acordă dividende din profitul obţi­nut a­nul trecut. Ban­ca Transilvania, care a avut al doi­lea cel mai mare profit din piaţă în 2014, a anunţat că va utiliza cea mai ma­re parte din câştigul de 448 mi­l. lei pentru ma­­­jo­rarea capitalului. Ban­ca nu a mai acordat divi­den­de acţio­narilor din 2009, ci a majorat ca­pitalul şi a răs­cum­părat ac­ţi­uni în fiecare an.
 
Nici BRD, a doua bancă locală după acti­vele de­ţi­nute, nu va acor­da divi­den­de din profitul de anul trecut. Banca a revenit pe plus în 2014 du­pă doi ani de pier­deri, dar câştigul a fost simbolic: 43 mil. lei. Dintre băncile mari, doar ING şi UniCredit au mai raportat pro­fituri, fără să precizeze da­că ba­nii vor fi distribuiţi acţio­narilor. UniCredit a capi­ta­lizat însă de fie­care dată pro­fiturile obţinute în ultimii ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO