Bănci și Asigurări

Averea BNR sta bine in seifurile americane si europene

27.02.2003, 00:00 16

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a plasat anul trecut tot surplusul de rezerva valutara, de peste 2,2 miliarde de dolari, in titluri de valoare externe. Daca la sfarsitul lui 2001 plasamentele in titluri de valoare externe, adica in obligatiuni si bonuri de tezaur americane si europene, erau in suma de 3,2 miliarde de dolari, la sfarsitul anului trecut acestea urcasera pana la 5,4 miliarde de dolari.
De fapt, titlurile de valoare externe detin cea mai mare pondere in totalul activelor externe ale Bancii Nationale a Romaniei, urmate de plasamentele in aur si de cele in valute convertibile. Disponibilul BNR in conturi deschise la FMI sub forma drepturilor speciale de tragere (n.r.- DST-valuta virtuala; 1 DST - 1,37 dolari) insuma la 31 decembrie 2002 doar 2,2 milioane de dolari, de aproape 3 ori mai putin decat la sfarsitul anului precedent.
La sfarsitul anului trecut Banca Nationala a Romaniei a raportat o rezerva valutara de 6,1 miliarde de dolari (5,894 miliarde de euro). Comparativ cu 2001, la sfarsitul caruia rezervele valutare au fost de 3,9 miliarde de dolari, banca centrala a reusit sa raporteze in 2002 un plus de 2,2 miliarde de dolari.
La cresterea de anul trecut a rezervelor valutare au contribuit vizibil cumpararile de dolari de pe piata valutara interbancara - in suma de aproape 2 miliarde de dolari, intrari de aproape 650 milioane de dolari din emisiune de eurobonduri pe pietele externe sau fonduri de 170 milioane de dolari de la Banca Mondiala in cadrul prgramului PSAL II.
Din administrarea rezervelor valutare, sau altfel spus din plasarea acestora, banca centrala a bagat in buzunar aproape 200 milioane de dolari.
Anul trecut banca centrala nu si-a crescut prea mult expunerea pe "valutele convertibile" (care cuprind de fapt valute efective si cecuri, disponibiliul la Banca Reglementelor Internationale, disponibil la FED (Banca centrala amerciana), precum si depozite si disponibil la alte banci straine). De la un plasament in valute convertibile de 680,67 milioane de dolari la sfarsitul lui 2001, anul trrecut banca centrala raporta o crestere minora pana la doar 710 milioane de dolari. Cea mai mare schimbare ca pondere in total la aceasta categorie a inregistrat-o disponibilul la FED care a fost redus semnificativ, ca de altfel si valutele efective si cecurile.
Rezerva de aur s-a mentinut pe parcursul intregului a la 105,3 tone, dar valoarea acesteia a crescut, in functie de evolutia pretului pe piata externa, de la 940 milioane de dolari la 1,18 miliarde de dolari. oana.nuta@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24