Bănci și Asigurări

Banca centrala sta bine cu rezerva valutara

28.12.2001, 00:00 20



Rezerva valutara a Bancii Nationale a Romaniei (BNR) are toate sansele sa fie la sfarsitul anului in limitele prognozate, in jur de 2,5 miliarde de dolari, ba mai mult, potrivit oficialilor BNR exista sanse ca acest nivel sa fie depasit.

"La ultimul Consiliu de Administratie al BNR membrii acestuia au luat cunostiinta de date care arata ca la sfarsitul anului este posibil sa avem o rezerva valutara de peste 2,5 miliarde de dolari, undeva aproape de 2,6 miliarde de dolari", a declarat Ziarului Financiar surse din BNR.

Acestea au adaugat ca cea mai mare parte a cresterii rezervei, de peste 200 de milioane de dolari, va fi pusa pe seama cumpararilor nete de valuta de pe piata interbancara, dar si pe "intrarile de dolari" de la Finante care au avut nevoie de lei si au vandut bancii centrale cantitati insemnate de valuta.

"Dupa cum anticipam banca centrala a avut posibilitatea ca in acest sfarsit de an, mai ales in decembrie, sa-si completeze rezerva valuta fara costuri prea mari de pe piata interbancara. Au fost sedinte la rand in care BNR aparea in piata si cumpara in jur de 20 de milioane de dolari", spune un dealer.

Rezerva valutara, indicator care reflecta, alaturi de deficitul de cont curent si datoria externa, pozitia externa a Romaniei, a mers in ultimii ani pe un trend ascendent.

Numai in acest an, Romania si-a majorat rezerva valutara cu aproape 900 milioane de dolari, dar aceasta si pentru ca nu a avut de facut plati importante in contul datoriei externe, asa cum s-a intamplat in anii anteriori.

Pe langa posibilitata de atragere de dolari in piata, politica declarata a BNR pe piata valutara a fost absorbtia de dolari pentru a imprima cursului leu/dolar un trend descendent, in conditiile in care euro, moneda in care se fac majoritatea exporturilor romanesti, a tot scazut.

In primele 11 luni, cumpararile nete de valuta facute de BNR de pe piata interbancara s-au ridicat la peste 1,139 miliarde de dolari.

Doar in doua luni, august si septembrie, BNR a trebuit sa vanda dolari pentru a linisti spiritele pe piata valutara interbancara si a tempera deprecierea monedei nationale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24