Bănci și Asigurări

Banca centrală suedeză, Riksbank, este prima din lume care testează o monedă digitală

Banca centrală suedeză, Riksbank, este prima din lume...

Autor: Mediafax

24.02.2020, 00:00 214

Banca centrală a Suediei, Riksbank, a anunţat că a început testarea  e-krona, o coroană digitală, un pas în plus pentru crearea primei monede digitale a unei bănci centrale (CBDC) din lume, anunţă Reuters. 

În cazul în care moneda va intra în circulaţie, aceasta va fi folosită pentru a simula activităţile bancare de zi cu zi, cum ar fi plăţile, depozitele şi retragerile de pe un portofel digital, a precizat instituţia. „Scopul proiectului este de a arăta cum e-krona ar putea fi folosită de publicul larg“, a declarat Riksbank într-un comunicat.

În ianuarie, băncile centrale din Marea Britanie, zona euro, Japonia, Suedia şi Elveţia şi-au unit forţele pentru a evalua posibilitatea emiterii de CBDC. CBDC-urile sunt bani tradiţionali, dar în formă digitală, emişi şi guvernaţi de banca centrală a unei ţări.

În schimb, criptomonedele precum bitcoin sunt produse prin rezolvarea unor exerciţii complexe matematice şi guvernate de comunităţi online, în loc de o instituţie centrală. Scăderea accentuată a utilizării numerarului şi concurenţa valutelor alternative, cum ar fi Libra a Facebook, au determinat, de asemenea, băncile centrale din întreaga lume să ia în considerare emiterea propriilor monede electronice.

Efectuarea plăţilor în e-krona va fi „la fel de uşoară ca trimiterea unui mesaj text“, a spus Riksbank pe site-ul său web. Suedia este ţara cel mai puţin dependentă de banii cash din lume. Riksbank a declarat că nu a luat nicio decizie finală cu privire la emiterea e-krona şi că testul, dezvoltat de compania Accenture, va simula utilizarea e-krona într-un „mediu izolat“. Testul va funcţiona până în februarie 2021 şi va folosi tehnologia blockchain, a adăugat Riksbank.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO