Bănci și Asigurări

Banca Naţională a confirmat că fostul premier Viorica Dăncilă este consultant în cadrul BNR. Adrian Vasilescu, consilier BNR, precizează: Doamna Dăncilă nu este consilier al guvernatorului BNR, ci consultant în departamentul care se ocupă de trecerea la Euro

Banca Naţională a confirmat că fostul premier Viorica...

Autor: Cristian Hostiuc

18.05.2021, 11:45 11012

Banca Naţională a confirmat marţi dimineaţă că fostul premier Viorica Dăncilă este consultant în cadrul BNR, pe probleme de strategie.  

Care a fost motivaţia acestei numiri? ”Experienţa de prim-ministru şi cunoştinţele pe care le are în domeniu”, a spus Dan Suciu, directorul de comunicare al BNR. 

Viorica Dăncilă, în vârstă de 57 de ani, a fost prim-ministru al României în perioada 27 mai 2019 – 26 noiembrie 2019 şi a pierdut mandatul în urma moţiunii de cenzură în urma căreia Ludovic Orban şi Florin Cîţu au venit la putere.

În 2019, când Viorica Dăncilă era prim-ministru şi preşedintele PSD, principalul partid, Mugur Isărescu a primit un nou mandat de guvernator al BNR. 

Guvernatorul BNR are în aparatul propriu de lucru patru consilieri - Lucian Croitoru, Cezar Boţel, Cristian Bichi şi Daniel Dăianu. 

Adrian Vasilescu, consilier în cadrul BNR, a făcut următoarele precizări referitoare la angajarea Vioricăi Dăncilă la BNR:

”Doamna Dăncilă nu este consilier al guvernatorului BNR, ci consultant în cadrul departamentului de trecere la Euro- Departamentul Economie Verde. Doamna Dăncilă are experienţă la Bruxelles, ca europarlamentar, a fost prim- ministru, are relaţii cu ecologiştii la nivel european şi poate să deschidă foarte multe uşi. Ea va fi folosită pentru astfel de întâlniri, pentru că România are nevoie de lobby în acest proces de trecere la euro. Pentru acest proces, pe care BNR îl susţine, s-a creat un departament special cu mai multe birouri- Euro, Geopolitică, Economie reală şi economie bancară, Bănci centrale, Monede digitale şi Economie verde. Tot acest departament va avea birourile la Clubul BNR, unde şi doamna Dăncilă va avea un birou. 

Dosarul de trecere la euro este extrem de complicat, iar în acest proces BNR este inginerul şef şi trebuie să se ocupe de partea tehnică.

Ioan Mircea Paşcu, fost lider PSD şi fost europarlamentar, va fi consultant în departamentul de Geopolitică, iar Petre Roman va oferi cursuri de politici europene în cadrul acestui proces.”

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO