Bănci și Asigurări

Banca Romaneasca si-a dublat portofoliul de credite

03.09.2007, 17:23 21

Grecii de la Banca Romaneasca, filiala locala a NBG, au reusit sa dubleze portofoliul de credite la jumatatea anului, in timp ce profitabilitatea operatiunilor s-a imbunatatit.
Banca a inregistrat in primul semestru un profit operational de 5,1 mil. euro, cu 20% mai mare decat cel din prima jumatate a lui 2006, potrivit datelor publicate la Atena de NBG.
Imbunatatirea profitabilitatii a fost sustinuta de cresterea semnificativa a veniturilor din dobanzi, cu 42%, pana la 25 de milioane de euro. In schimb, veniturile din comisioane au coborat cu 3%, la 5,7 milioane de euro.
La jumatatea anului portofoliul de credite ajunsese la aproape 1,05 miliarde de euro, fata de 578 de milioane de euro in iunie anul trecut. Cresterea a fost echilibrata pe segmentele corporate si retail, fiind sustinuta de expansiunea rapida a retelei teritoriale.
Pe segmentul de retail, creditele au urcat cu 85% in iunie curent fata de iunie anul trecut, pana la 513 milioane de euro. Afacerile pe zona de corporate sunt doar usor mai mari, totalizand 537 de milioane de euro in iunie, cu 79% mai mult decat la jumatatea anului trecut.
Reteaua teritoriala era la jumatatea anului de 88 de unitati, cu 40 mai multe decat in iunie anul trecut. Banca are in plan sa ajunga la 150 de unitati pana in 2008.
Depozitele atrase de la clienti au inregistrat mai mult decat o dublare, urcand la 574 de milioane de euro.
NBG, unul dintre cele mai mari grupuri financiare elene, a intrat pe piata locala in 2003. Grecii au incercat sa cumpere CEC, insa oferta lor (unica prezentata la finalul procesului de privatizare) a fost respinsa de stat in iarna trecuta. Astfel, grupul a ramas cu alternativa de a investi pentru dezvoltarea filialei deja existente.
Banca Romaneasca este a doua filiala a grupului din zona Europei Centrale si de Est dupa soldul creditelor acordate, fiind depasita doar de subsidiara din Bulgaria, care are credite date de 2,2 miliarde de euro.
Din punctul de vedere al profitabilitatii Banca Romaneasca ramane mult in urma filialei din Bulgaria, care a realizat in primul semestru un castig de aproape 50 mil. euro. Chiar si filiala grupului din Macedonia, care are credite de 489 de milioane de euro, a inregistrat un profit operational de 12,5 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24