Bănci și Asigurări

Targul de locuinte vandute fortat: Bancherii scot la licitatie in ianuarie aproape 260 de case si terenuri executate silit

Bancherii scot la licitatie in ianuarie aproape 260 de case si terenuri executate silit
13.01.2010, 23:10 1606

Aproape 260 de case si terenuri vor fi scoase la licitatie doarin luna ianuarie de catre executorii bancari, potrivit datelor depe site-urile bancilor care publica astfel de anunturi si de pesite-urile specializate.

Numarul anunturilor cu bunuri aflate in executare silita scoasela licitatie de catre banci creste rapid de la o luna la alta, inconditiile in care multe dintre casele si terenurile intrate inposesia creditorilor nu se vand de la prima incercare.

Bancherii au ajuns deja sa puna pe site-uri si anunturi pentruluna februarie, fiind deja postate 24 de anunturi de licitatii.

Raiffeisen Bank, aflata in primele cinci banci dupa active,afiseaza pe site-ul propriu putin peste 60 de anunturi cu imobile,terenuri si echipamente pentru vanzarea carora vor fi organizatelicitatii in ianuarie, dublu comparativ cu lunile anterioare. Bancaare si noua anunturi pentru luna februarie, fiind de altfel printrejucatorii cu cele mai multe anunturi pe site.

"Modificarea survenita la Codul de procedura privindincuviintarea executarii de catre instanta creeaza maridificultati, deoarece sunt instante care solutioneaza si comunicaincheierea de incuviintare chiar si dupa patru luni si drept urmarese ajunge ca primul termen de vanzare sa se produca la sapte-optluni de la data initierii procedurii", comenteaza Ilie Dinu,managerul departamentului Corpul Executorilor Bancari in cadrulRaiffeisen Bank. El noteaza ca in conditiile actuale de piata bancanu reuseste sa recupereze integral creantele prin vanzareabunurilor detinute in garantie, situatie in care ajunge saurmareasca si alte bunuri din patrimoniul debitorului.

"In general este nevoie de reluarea procedurii de vanzare, numaiprin exceptie bunurile se vand la prima licitatie, cand pretul devanzare este egal cu valoarea de expertiza. Incepand cu al doileatermen, pretul de pornire este de 75% din valoarea de expertiza,dar valorificarea se poate face la cel mai bun pret oferit", maispune Dinu. Valoarea totala a bunurilor pe care banca incearca sale vanda in ianuarie trece de 11 milioane de lei (circa 2,7 mil.euro). Pentru luna octombrie, de exemplu, banca afisa 32 delicitatii.

Majoritatea licitatiilor afisate pe site-ul Raiffeisen aupreturi de pornire reduse cu pana la 25% fata de valoarea estimataa bunului pus in vanzare.

Printre bancile care afiseaza anunturile de vanzare a bunuriloraflate in executare silita pe site-urile proprii se numaraRaiffeisen, Volksbank, CEC Bank, Alpha Bank, Banca Romaneasca, OTPBank, Credit Europe Bank, dar si jucatori de talie mai mica, precumLeumi sau Romanian International Bank. Alti jucatori, precum BCR -cea mai mare banca locala - au decis sa nu faca publice pe site-ulpropriu date privind bunurile executate.

Numarul de anunturi postate nu are insa o legatura directa cudimensiunea bancii. Spre exemplu, Volksbank, al treilea jucatordupa marimea activelor, are afisate doar cinci licitatii pentruianuarie. CEC Bank are pe site peste 50 de anunturi de licitatiidin noiembrie si decembrie, insa niciunul pentru ianuarie.

Bank Leumi, una dintre bancile mici din sistem, are in schimb 47de anunturi de licitatii pe site. Israelienii au fost de altfelprintre primii care au dezvoltat o sectiune specifica pe sitepentru prezentarea bunurilor scoase la licitatie. Acum, sectiuneaprezinta anunturile clasificate in functie de judetul unde se aflabunul executat, fiind disponibile inclusiv poze. Alpha Bank areprogramate pentru luna ianuarie 25 de licitatii, in timp ce BancaRomaneasca afiseaza opt anunturi.

Din punct de vedere regional, zona Moldovei da mari batai de capbancherilor, in Suceava, de exemplu, rata restantelor fiind de 5,7%la sfarsitul lunii octombrie, comparativ cu 2,7% media la nivelnational. Spre exemplu, pe site-ul CEC Bank jumatate din anunturisunt pentru bunuri din Bistrita-Nasaud.

Printre anunturile publicate de Raiffeisen, chiar daca predominain continuare vanzarile de locuinte si terenuri, au aparut silicitatii pentru echipamente sau vehicule.

Procedura de executie a bunurilor ipotecate dureaza in mediedoua-trei luni, potrivit executorilor bancari. Creditorul poatedeclansa procedura de executare silita dupa ce clientul nu a platittrei rate consecutive, dupa care - potrivit normelor BNR - creditultrebuie incadrat in categoria "pierdere" si provizionatintegral.

Pentru a preveni executarea silita, proprietarii isi pot platidatoriile restante intr-un termen de 15 zile de la primireanotificarii privind avizul de incepere a procedurii.

Exemple

  • 15 ianuarie Credit Europe Bank vinde un teren de constructii de650 de metri patrati din comuna Otopeni, evaluat la 52.900 de euro,plus TVA.
  • 20 ianuarie Raiffeisen vinde un apartament de trei camere dinAlexandria evaluat la 80.000 de lei. Licitatie porneste de lapretul de 60.000 de lei, fara TVA. Creanta pe care o are derecuperat este de 81.500 de lei.
  • 26 ianuarie Banca Romaneasca vinde o casa cu teren de 1.018metri patrati in Tecuci, evaluate la 351.266 de lei. Pretul depornire la licitatie este de 263.449 de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO