Bănci și Asigurări

Băncile au umplut conturile BNR cu 1,3 mld. lei zilnic, în loc să caute clienţi pentru credite

Băncile au umplut conturile BNR cu 1,3 mld. lei zilnic, în loc să caute clienţi pentru credite

Autor: Ciprian Botea

11.05.2011, 23:53 688

Băncile au plasat în fiecare zi lucrătoare din acest an, pemedie, 1,3 miliarde lei (circa 320 mil. euro) în facilitatea dedepozit pe o zi de la BNR, în condiţiile în care pe piaţă s-aacumulat un exces de lichiditate, bani pe care bancherii nu suntdispuşi să-i plaseze în credite.

Astfel, în primele patru luni s-au acumulat rulaje de 113miliarde lei (26,7 mld. euro) prin facilitatea permanentă dedepozit pe o zi. Doar în luna aprilie s-au înregistrat rulaje de34,6 miliarde lei, cu 7,5% peste media lunară din 2010.

"Gradul de lichiditate este satisfăcător, însă multe băncipreferă să aibă un nivel de lichiditate peste necesar cu riscul dea fi mai puţin profitabile. În plus, cererea de credite este încăslabă deoarece multe companii şi-au amânat planurile de investiţiipentru a analiza dacă este cazul să realizeze investiţiilerespective în acest moment", comentează analistul financiarAurelian Dochia.

Soldul creditelor acordate firmelor şi populaţiei au scăzut cu1,3% în martie faţă de februarie, până la 203,9 mld. lei (49,6 mld.euro), potrivit celor mai recente date publicate de BNR. Soldulcreditului privat a înregistrat o creştere de numai 2,3% în termeninominali faţă de aceeaşi lună din 2010, mult sub rata inflaţiei.Bancherii nu sunt încă dispuşi să-şi asume riscuri prea mari îneconomie, în con­di­ţiile în care creditele neperformantecon­­tinuă să se acumuleze şi se văd nevoiţi să pună mai mulţi banideoparte pentru a acoperi pierderile generate de acesteîmprumuturi. În plus, nici cererea de finanţare din partea statuluinu mai aco­peră volumul de cash de care dispun băncile.

Bancherii spun că în prezent încep să apară semne timide derevenire a cererii de credite din partea firmelor care producpen­tru export, în timp ce sectorul de retail ră­mâ­ne îngheţatatât timp cât veniturile clienţilor nu îşi revin şi aceştia resimtîn continuare presiunea crizei financiare.

În acest context, băncile nu au altă alternativă decât să-şi"îngroape" banii la BNR, primind o dobândă de 2,25% pe an.

Spre com­pa­raţie, dobânda anuală efectivă la un credit deconsum în lei ajunge, în medie, la 17% pe an.

Facilitatea de depozit este folosită doar ca soluţie de urgenţăpentru lichidităţile rămase neplasate la sfârşitul unei zile deoperaţiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO