Bănci și Asigurări

Băncile au vândut anul trecut credite de 700 de milioane de euro recuperatorilor de creanţe

Băncile au vândut anul trecut credite de 700 de milioane de euro recuperatorilor de creanţe

Autor: Ciprian Botea

19.04.2012, 00:05 1274

Bancherii au vândut în 2011 credite neperformante de 684 mil. euro către firmele de recuperare a creanţelor, cele mai multe tranzacţii fiind raportate în perioada septembrie-decembrie pentru că multe bănci au căutat să încheie anul cu por­­tofoliile cât mai curate, potrivit Asociaţiei de Management al Creanţelor Comerciale (AMCC).

Tot mai multe bănci de talie medie şi mică au decis să-şi externalizeze activitatea de recuperare a creanţelor după ce mult timp au încercat să-şi rezolve singure problemele cu creditele neperformante. Băncile sunt alături de firmele din telecom şi de furnizorii de utilităţi principalii clienţi ai firmelor de recuperare. La nivel agregat, companiile membre AMCC, care deţin 80% din piaţă, au cumpărat şi au preluat gestiunea de creanţe cu o valoare cumulată de 1,8 mld. euro în 2011, cu 6% mai mult decât în anul anterior. Spre comparaţie, în 2009 şi 2010 piaţa de recuprerare a creanţelor a crescut cu 76% şi respectiv 54%.

"Chiar dacă piaţa nu mai creşte la nivelurile anterioare, ne aşteptăm în continuare la o evoluţie pozitivă datorită achiziţiilor de portofolii. Am putea vedea fluctuaţii mai mari pe piaţă dacă băncile vor începe să vândă şi credite neperformante acordate companiilor, întreprinderilor mici şi mijlocii sau credite garantate cu ipotecă", afirmă Georg Kovacs, preşedintele AMCC.

Jucătorii din piaţă spun că până acum băncile au preferat să vândă sau să externalizeze credite de consum şi să administreze intern creditele care aveau în spate garanţii, dar în prezent există negocieri avansate pentru vânzarea de portofolii de credite ipotecare sau corporate.

Băncile concurează mai puternic între ele pentru a reuşi să-şi vândă portofoliile de credite neperformante, astfel că şi preţurile la care recuperatorii cumpără au scăzut. Portofoliile de credite de consum sunt preluate, în medie, la 5-8% din valoarea nominală, potrivit unor informaţii din piaţă, dar în cazul creanţelor foarte vechi preţul poate să coboare până la 3%.

Companiile din AMCC au reuşit să recupereze anul trecut debite de 383 mil. euro, ceea ce reprezintă 21% din valoarea creanţelor preluate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO