Restructurarea sistemului bancar românesc va continua, urmând să asistăm la noi fuziuni şi achiziţii, iar băncile care vor supravieţui acestui proces nu sunt neapărat cele mai mari bănci, consideră specialiştii firmei de audit şi consultanţă PwC România.
„Pe de o parte, băncile cu acţionariat străin s-ar putea vedea nevoite să-şi vândă subsidiarele din străinătate ca parte a unor noi strategii de business care prevăd refocusarea operaţiunilor pe pieţele de origine şi, în acelaşi timp, pentru a putea să restituie ajutorul financiar primit din partea statului în anii crizei. Pe de altă parte, piaţa bancară din România rămâne foarte competitivă şi este puţin probabil ca toţi jucătorii să poată supravieţui“, spune Jonathan Wheatley, şeful pe Europa Centrală şi de Est al echipei de consultanţă pentru tranzacţii bancare şi portofolii de neperformante PwC.
Este în schimb mai plauzibil faptul că vor fi câştigători şi perdanţi pe această piaţă, iar băncile cele mai mari nu vor fi neapărat şi cele mai bune bănci, mai adaugă el. Factorii care vor influenţa activitatea de fuziuni şi achiziţii din sistemul bancar din România sunt, în opinia lui Wheatley, competiţia şi reducerea expunerii băncilor-mamă faţă de subsidiare (deleveraging). Există de asemenea loc pe piaţă pentru jucători de nişă, iar acest lucru se va traduce printr-o specializare şi o segmentare mai mare.
Sistemul bancar autohton este văzut în general ca fiind aglomerat, mai ales în condiţiile în care creditarea a scăzut puternic faţă de perioada de boom. Cea mai recentă tranzacţie din sistemul bancar este preluarea Volksbank de către Banca Transilvania. În urma acestei operaţiuni, Banca Transilvania, care este în prezent al treilea jucător de pe piaţă, ar putea urca pe poziţia a doua. Volksbank a fost puternic afectată de criză şi a înregistrat pierderi masive în ultimii ani, iar stocul de credite cu probleme a urcat puternic, banca ajungând la o rată a creditelor neperformante de peste 30%. În vară, Volksbank a vândut un pachet de credite neperformante de aproximativ 500 de mil. euro, reuşind astfel să îşi coboare rata de neperformante la circa 8%.
Alte exemple de tranzacţii între bănci sunt preluarea de către UniCredit a portofoliului britanicilor de la RBS sau preluarea Millennium de către OTP Bank.
Piaţa locală de fuziuni şi achiziţii a fost anul trecut de 1,2 mld. euro (5,3 mld. lei), în stagnare comparativ cu nivelul din 2013, potrivit datelor PwC România. Sectoarele cele mai dinamice din punctul de vedere al numărului de tranzacţii derulate în 2014 au fost IT&C, sectorul financiar şi cel de retail, iar valoarea medie a unei tranzacţii a fost de 20 mil. euro, cele mai multe fiind tranzacţii de dimensiuni mici şi medii.