Bănci și Asigurări

Băncile centrale nu se uită doar la scăderea ratelor dobânzilor pentru a combate criza coronavirusul

Băncile centrale nu se uită doar la scăderea ratelor...

Autor: Mircea Nica

12.03.2020, 00:00 126

Băncile centrale sunt pregătite să caute şi mai mult diverse posibilităţi pentru a adresa impactul economic actual privind coronavirusul, conform Bloomberg. 

În timp ce scăderea ratelelor dobânzilor - cel mai puternic instrument de politică monetară tradiţională -, este încă pe agenda băncilor centrale, parlamentarii iau în considerare măsuri care ar putea ajuta companiile mici şi mijlocii. Banca Centrală Europeană (BCE), Banca Angliei şi Banca Japoniei au anunţat posibile măsuri de acest gen.

O parte din argumentarea băncilor centrale este că nu prea mai au loc pentru a reduce şi mai mult ratele dobânzilor. Atât Banca Centrală Europeană, cât şi Banca Japoniei au deja rate ale dobânzilor sub zero, în timp ce ratele dobânzilor de la  Banca Angliei se situau la 0,75%, însă ieri a fost operată o ajustare de 0,5%, nivelul scăzând la 0,25% „Business-urile au nevoie de ajutor pentru a putea trece peste problemele cu banii în următoarea perioadă. Scăderea ratelor dobânzilor ar putea fi o soluţie, dar este imprecisă“, a spus Paul Donovan, economist-şef global la UBS. 

Investitorii se a[teapt` de la Banca Central` din Anglia la o sc`dere a ratelor dobånzilor cu 10 puncte de baz` la urm`toarea \ntålnire. Pre[edintele BCE Christine Lagarde a promis o abordare mai concentrat`, \nsemnånd c` va cauta [i alte m`suri pe care le va putea pune \n practic`. Ca o alternativ`, s-ar putea ajunge \n situa]ia \n care b`ncile centrale na]ionale s` accepte \mprumuturi pentru companiile care au fost lovite de coronavirus.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO