Bănci și Asigurări

Băncile din zona euro fac mai dificilă creditarea de frica pandemiei

Băncile din zona euro fac mai dificilă creditarea de...

Autor: Bogdan Cojocaru

28.10.2020, 00:05 553

Un sondaj realizat de Banca Centrală Europeană arată că băncile au devenit mai prudente în ceea ce priveşte creditarea pentru firmele şi gospodăriile europene în timp ce se pregătesc pentru o creştere a creditelor neperformante sub impactului economic al pandemiei.

Sondajul trimestrial al BCE a constatat „o înăsprire a condiţiilor împrumuturilor acordate firmelor în al treilea trimestru al anului 2020, indicând considerente privind riscurile de credit din cauza pandemiei“.

Băncile au indicat că se aşteaptă ca „standardele de creditare pentru întreprinderi să se întărească în continuare, reflectând preocupările legate de redresare deoarece unele sectoare rămân vulnerabile, precum şi incertitudinile legate de prelungirea măsurilor de sprijin fiscal“.

În consecinţă, companiile şi consumatorii din zona euro şi-ar putea găsi accesul la creditul bancar restricţionat în timp ce sunt afectaţi de înăsprirea restricţiilor guvernamentale ca răspuns la revenirea în forţă a pandemiei.

Băncile spaniole au raportat cea mai drastică înăsprire a condiţiilor de creditare şi cele mai mari scăderi ale cererii de împrumuturi din rândul celor mai mari patru economii din zona euro, urmate de băncile franceze şi de cele italiene.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO