Bănci și Asigurări

Bancile locale desfid criza financiara internationala

Bancile locale desfid criza financiara internationala

Click pentru imaginea intreaga

09.05.2008, 19:59 17

Majorarile de comisioane si extinderea numarului de servicii taxate, in paralel cu ajustarile de costuri la marii jucatori, continua sa sustina cresterea profiturilor in industria bancara, care se indreapta cu pasi repezi spre un castig anual record de peste un miliard de euro.
Profitul net acumulat pana la sfarsitul lui februarie a fost de 2,3 ori mai mare decat cel inregistrat in ianuarie, cu toate ca bancile au deschis inca 46 de unitati si au angajat 641 de salariati intr-o luna.
Un adevarat salt al profiturilor ar putea fi consemnat pentru intreg trimestrul I, avand in vedere ca BCR, cel mai mare jucator de pe piata, a raportat o crestere de 82,4% la nivel de grup, iar Banca Transilvania, o majorare a castigului net de circa 58%. De asemenea, divizia de corporate a Raiffeisen a inregistrat rezultate record pe primele trei luni.
Toate acestea in conditiile unui mediu financiar international advers, dominat de scumpirea surselor de finantare. Experienta anilor trecuti arata insa ca bancile romanesti se descurca bine cand dobanzile cresc, doar teama de o criza de lichiditate impingand acum jucatorii sa ridice semnificativ si dobanzile la depozitele atrase, nu doar pe cele la credite.
Volumul de business in continua expansiune constituie o sursa majora de profit pentru jucatorii care au depasi masa critica la capitolul creditare si numar de clienti.
Astfel, activele sistemului bancar au continuat sa-si accelereze cresterea in lei pana la 47,4% fata de februarie 2007, in comparatie cu un ritm de 45% la nivelul anului trecut. Echivalentul in euro al activelor totale a fost erodat insa de varful de depreciere a leului, asa incat a coborat chiar sub pragul de 70 de miliarde de euro.
Retailul este un nou izvor de business pentru banci, iar cele care au investit deja in retele extinse isi pot asigura inclusiv resurse in lei si euro la costuri mai mici decat cele de pe pietele externe. Soldul creditelor pentru persoane fizice a inregistrat la sfarsitul lui februarie o crestere de aproape 86%, fata de un ritm de 61% consemnat la nivelul lui 2007. Finantarile in valuta reprezinta circa 54% din totalul creditelor contractate de clientii persoane fizice.
In decurs de un an, sistemul bancar s-a extins cu 1.049 de unitati, pana la 5.628, si peste 7.900 de salariati, pana la un total de 66.473, fiind una dintre cele mai dinamice industrii.
Cresterea rapida a profitului la nivelul sistemului bancar a permis continuarea trendului de imbunatatire a eficientei medii a unui salariat, profitul net pe angajat urcand de la 8.000 de lei in februarie 2007 la 11.000 de lei (2.900 de euro) in februarie 2008. De asemenea, indicatorul s-a dublat fata de nivelul din ianuarie.
In acelasi timp, activele pe salariat au trecut de echivalentul a un milion de euro.
Unele banci au reusit sa-si stabilizeze personalul insa la nivelul sistemului continua sa fie inregistrata o rata ridicata a fluctuatiilor. Strategiile de extindere a retelelor merg mai departe, insa noile unitati au maximum 5-6 angajati, care pot fi gasiti chiar in interiorul bancilor in structurile de back-office care pot fi redimensionate la nivelul personalului prin introducerea de sisteme si proceduri mai eficiente. Pe de alta parte, mai multi jucatori se arata interesati de introducerea de automate bancare in reteaua teritoriala care sa permita realizarea operatiunilor standard fara a mai fi nevoie de prezenta unui angajat al bancii.
De asemenea, orientarea unor banci spre recrutarea de angajati mai ales din provincie poate tempera presiunea la nivelul salariilor. La sfarsitul lunii februarie, salariul mediu net pe banca era de 2.938 de lei (peste 800 de euro), in crestere cu circa 10,5% fata de nivelul din urma cu un an. Totusi, salariile bancherilor inregistreaza fluctuatii semnificative pe parcursul unui an, avand in vedere ca din ce in ce mai multi jucatori au introdus sisteme de stimulare a vanzarilor, castigurile unui angajat avand o componenta variabila care poate creste substantial sau scadea in functie de performanta in vanzari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO