Bănci și Asigurări

Băncile mici se luptă să intre în conducerea ARB

Autor: Razvan Voican, Liviu Chiru

06.04.2011, 23:35 164

Patru bănci mici de pe piaţă - Italo-Romena, MKB Romexterra,Bank Leumi şi Banca Feroviara, încearcă să intre în conducereaAso­ciaţiei Române a Băncilor (ARB), înscriindu-şi câte un candidatpentru Consiliul Director al organizaţiei care reprezintă industriabancară locală.

Potrivit unor surse de pe piaţă, din partea Italo-Romena şi-adepus candidatura Gheorghe Muntean, directorul sucursaleiBucureşti, de la Romexterra intră în cursă Dan Sandu, preşedinteexecutiv, de la Leumi - Laurenţiu Mitrache, preşedinte executiv,iar de la Feroviara - Petre Tulin, directorul general. Termenul deînscriere a expirat pe 4 aprilie.

ARB organizează pe 14 aprilie alegeri pentru două locuri înConsiliul Director, conform unor surse bancare.

Unul dintre mandatele care expiră este cel al vicepreşedinteluiARB Sergiu Oprescu - preşedinte executiv al Alpha Bank. Elcandidează pentru un nou mandat. Alte două posturi de membru înConsiliul Director al ARB sunt nou create, pe baza noului statutadoptat în toamna anului trecut. În prezent Consiliul deAdministraţie al ARB are în structură patru posturi devicepreşedinte, ocupate de Oana Petrescu (BCR), Petre Bunescu (BRD)şi Steven van Groningen (Raiffeisen). Preşedintele ARB este RaduGheţea, şeful CEC Bank.

"Băncile cu cotă de piaţă redusă, datorită diferenţei de scară,au probleme specifice, care necesită o abordare diferentiaţă,deosebită de cea a băncilor mari", spune Laurenţiu Mitrache,preşedintele Bank Leumi, remarcând că în Consiliul de Administraţieal ARB au fost reprezentate până acum doar băncile din topzece.

Bancherii au modificat în toamna lui 2010 statutul ARB,instituind un nou organism de conducere - Consiliul Director,format din şapte membri, dintre care un preşedinte şi unvicepreşedinte. Membrii Consiliului sunt numiţi pe o perioadă detrei ani de către Adunarea Generală, fiecare bancă membră avânddreptul la un vot. Consiliul Director va desemna o conducereexecutivă, formată din una sau mai multe persoane. Fiecare membrual Consiliului are dreptul la cel mult două mandateconsecutive.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO