Bănci și Asigurări

Băncile nu reuşesc să dea excedentul de lichiditate şi îl parchează la BNR cu dobândă de 6%. De ce nu scade Robor?

Băncile nu reuşesc să dea excedentul de lichiditate...

Autor: Claudia Medrega

16.07.2023, 14:21 10915

Piaţa interbancară a încheiat primul semestru (S1) din 2023 cu un excedent de lichiditate substanţial, care a depăşit 25 mld. lei, medie zilnică, la sfârşitul lunii iunie, rămânând astfel pe surplus, aşa cum a şi închis anul 2022.

Suma depusă de bănci la BNR prin facilitatea de depozit a fost în iunie de 25,2 mil. lei, medie zilnică, în scădere faţă de valorile din lunile martie, aprilie şi mai. În aprilie 2023, suma depusă de bănci la facilitatea de depozit urcase la maximul ultimului deceniu, de 30,7 mld. lei, potrivit BNR.

În contextul excedentului mare de lichiditate din sistemul bancar, instrumentul de politică monetară relevant în România devine dobânda de 6% la facilitatea de depozit, şi nu dobânda-cheie de 7%, potrivit analiştilor.

Nivelul ridicat al dobânzii la facilitatea de depozit încurajează băncile să îşi parcheze banii la BNR, în timp ce creditarea economiei a frânat. Dobânda medie oferită de BNR băncilor la depozite a urcat în perioada februarie-iunie 2023 la 6%, după ce în ianuarie a fost 5,93%, iar în decembrie 2022 era de 5,75%.

În S1/2023 nu a fost nicio operaţiune repo, iar în iunie apare o sumă foarte mică în contul împrumuturilor de urgenţă ale băncilor la facilitatea de credit Lombard, de 5,1 mil. lei medie zilnică, după ce în primele cinci luni nu au fost astfel de operaţiuni.

În condiţiile menţinerii pieţei interbancare pe excedent de lichiditate, BNR a rămas în S1/2023 debitor net în raport cu băncile comerciale.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO