Bănci și Asigurări

Băncile schimbă pe 9 septembrie regulile de alegere a reprezentanţilor din ARB

24.08.2010, 23:49 44

După îndelungi discuţii, membrii Aso­ciaţiei Române a Băncilor(ARB) urmează să decidă pe 9 septembrie modificarea statutuluiastfel încât un membru al Consiliului Director nu va putea avea maimult de două mandate consecutive, durata unui mandat fiind de treiani.
Radu Gheţea deţine funcţia de preşedinte al ARB de zece ani, fiindvotat în luna mai 2009 pentru un nou mandat de trei ani. La nivelulARB se discută de mai bine de un an despre schimbarea structurii deconducere şi a nivelului cotizaţiilor plătite de băncile membre,ţinta fiind întărirea asociaţiei şi a eficienţei activităţiloracesteia.
Pe 9 septembrie a fost convocată AGA extraordinară în care să fieaprobat un nou statut. Potrivit proiectului care va fi supusvotului, ARB va avea un Consiliu Director format din şapte membri,incluzând un preşedinte şi un vicepreşedinte. Deciziile vor puteafi luate cu participarea a cel puţin cinci membri, iar dacă unmembru a părăsit banca în numele căreia a candidat, poate rămâne înConsiliu cel mult o lună, faţă de trei luni până acum. În plus, ARBva avea o conducere executivă formată din una sau mai multepersoane numite de Consiliul Direc­tor.
Preşedintele executiv desemnat va avea atribuţii de reprezentare înlimita împuternicirilor acordate de Consiliul Director. Astfel, arurma să fie evitate discuţiile privind subiectivismul poziţiilorexprimate de unii membri ai conducerii atât timp cât aceştia deţinfuncţii executive în bănci concurente.
Hotărârile AGA se vor adopta cu trei sferturi din voturilemembrilor prezenţi, dar nu mai puţin de jumătate plus unu dintotalul membrilor, iar la solicitarea a cel puţin o cincime dinaceştia votul poate fi secret.
Fiecare membru va avea un vot în AGA, dar sistemul de cotizare vafi modificat în funcţie de cotele de piaţă stabilite în funcţie decapital, active şi personal pe ultimii trei ani. Primele 10 băncidin sistem vor plăti echivalentul a trei cotizaţii minime,următoarele 10 câte două, iar restul câte o cotizaţie minimăstabilită prin împărţirea bugetului anual al ARB la numărul demembri plus 30. În prezent, conducerea asociaţiei este formată dincinci membri: Radu Geheţea (CEC Bank) - preşedinte, Petre Bunescu(BRD) - prim-vicepreşedinte, Steven van Groningen (Raiffeisen) -vicepreşedinte, Sergiu Oprescu (Alpha Bank) - vicepreşe­dinte şiOana Petrescu (BCR) - vicepre­şe­dinte, plus Radu Negrea - secretargeneral. Principalul obiect de activitate al ARB este apărareaintereselor comunităţii bancare în relaţiile cu BNR, MinisterulFinanţelor, CNVM, Agenţia pentru Protecţia Consu­matorului şi cualte instituţii.
În contextul actualelor dispute dintre bancheri, pe de-o parte, şiclienţi şi Protecţia Consumatorului pe de altă parte, pe temanoilor reguli privind dobânzile şi comisioanele din contractele decredit, s-a ajuns la situaţia paradoxală ca BNR prin şefulSupra­vegherii, Nicolae Cinteză, şi Adrian Vasiles­cu, consilier alGuvernatorului, să iasă public pentru a apăra interesele băncilor,în timp ce ARB nu a avut nicio poziţie oficială pe aceastătemă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO