Activele externe ale bancilor comerciale au urcat in septembriela nivelul record de 17,3 miliarde de lei (4,13 mld. euro), increstere cu 43% comparativ cu luna august si de trei ori pestenivelul consemnat in aceeasi perioada a anului trecut, aratastatisticile BNR.
In august, bancile detineau active externe de circa 12 miliardede lei, cresterea de 5 miliarde de lei (circa 1,2 mld. euro) fiindsimilara cu valoarea estimata a rezervelor minime obligatorii (RMO)la pasivele in valuta eliberate de banca centrala la sfarsitullunii august.
Cresterea puternica a activelor extrene ale bancilor comercialeramane insa o surpriza pentru economisti. Acestia spun ca plasareape piata externa a banilor proveniti din reducerea rezervei minimeobligatorii (RMO) la pasivele in valuta la sfarsitul lunii augustsau externalizarea unei noi parti a creditelor catre bancile-mamasau catre vehicule financiare speciale ar putea explica in parteaceasta evolutie.
"O posibila explicatie ar fi reducerea rezervei minimeobligatorii la pasivele in valuta de catre BNR. Este posibil cabanii eliberati de banca centrala sa fi fost plasati pe piatafinanciara externa", apreciaza Lucian Anghel, economistul-sef alBCR. Mai multi jucatori mari s-au plans ca autoritatile nu si-auindeplinit in totalitate angajamentul de a oferi variante deplasament pentru ca bancile sa tina banii pe piata locala, in locsa-i plaseze in afara.
Consiliul de administratie al BNR a hotarat in sedinta dinaugust reducerea RMO la pasivele in valuta ale bancilor de la 35%la 30%, decizie in urma careia au fost eliberate pe piata in jur de1,2 miliarde de euro. Reducerea a fost aplicata incepand cu 24august.
In noiembrie, BNR a decis sa reduca inca o data rezervele minimela pasivele in valuta, la 25%, de aceasta data scopul declaratfiind sustinerea deficitului bugetar, iar banii fiind absorbiti deMinisterul de Finante prin doua emisiuni de titluri de stat invaluta organizate luna trecuta.
Alti analisti apreciaza insa ca Finantele au atras de pe piatasi o mare parte din cele circa 1,2 miliarde de euro eliberate deBNR la sfarsitul lui august, reducerea RMO nefiind in acest caz unimpuls semnificativ pentru cresterea din luna urmatoare a activelorexterne ale bancilor.
"Banii eliberati din rezerva au mers in cea mai mare parte laMinisterul de Finante. In plus, suma eliberata de banca centrala afost prea mica pentru a sustine si nevoia de bani a finantelor siaceasta crestere a activelor externe", considera Catalina Molnar,economistul-sef al RBS Bank.
In schimb, ea nu exclude ca la aprecierea activelor externe alebancilor sa fi contribuit intr-o oarecare masura transferul decredite catre bancile-mama. "Externalizarea creditelor depinde depolitica fiecarei banci, dar e posibil ca o parte dintre acestea saapeleze inca la astfel de actiuni", a comentat economistul-sef alRBS Bank.
In trecut, bancile isi externalizau creditele catre bancile-mamain incercarea de a evita masurile restrictive ale BNR privindcreditele in valuta. In ultimul an, mai multe banci au apelat laexternalizari, de preferinta pe vehicule speciale, fie pentru aface rost de lichiditati, fie pentru a-si curata bilanturile decredite cu probleme.
In acelasi timp, in primele noua luni din 2009 pasivele externeale bancilor (in principal, depozite overnight si depozite latermen ale nerezidentilor) au scazut cu 4,4%, desi in septembrie auconsemnat un avans lunar de circa un miliard de lei, pana la 99,5miliarde de lei (23,8 mld. euro).
Daca excludem insa impactul cursului de schimb leu/euro - avandin vedere ca pasivele externe sunt in intregime in valuta -,scaderea consemnata in primele noua luni este de 8,8%.
Ecartul dintre activele si pasivele externe ale bancilor s-arestrans usor de la 97,2 mld. lei in decembrie anul trecut la 82,2mld. lei la sfarsitul lui septembrie. Nivelul inca ridicat reflectadependenta de finantarea venita de la bancile-mama.
Cat costa pentru BNR sustinerea leului?
Economistii ING Bank estimeaza ca in ultimele doua luni bancacentrala a cheltuit circa 800 mil. euro pentru a sustine leul,interventiile pe piata ale BNR fiind explicatia principala adealerilor pentru aprecierea din ultima perioada a monedeinationale. Euro a fost cotat vineri la 4,2062 lei, acesta fiind celmai scazut nivel din ultimele doua luni. Interventiile BNR vin inconditiile in care un leu mai puternic va ajuta banca centrala sase incadreze in tinta de inflatie stabilita, mai apreciazaanalistii ING Bank.